Роден на Канарските острови през 1969 година, Хавиер Бардем е първият испански актьор, номиниран от филмовата академия и спечелил Оскар.

Секси до припадък…

Още с филми като "Лулу – Историята на една Жена" (1990, The Ages of Lulu) и "Шунка, шунка" (1992), си спечелва статуса на секссимвол в Испания. Едни от най-драматичните роли, които изпълнява в средата на 90-те, са на наркоман в Días contados (1994) и на полицейски детектив в El Detective y la muerte (1994). Още по-секси е в ролята на млад актьор, който си намира работа като оператор на секс телефон в "Уста в уста" (Boca a boca). 



Талант до откат…

Своя дебют на английски Хавиер Бардем прави в Perdita Durango (1997), играейки Ромео, любовник на героинята, изиграна от Рози Перес. През 1999 г. звездата му засиява във филма "Между краката" (Entre las piernas), в който си партнира с испанската фурия Виктория Абрил.  

През 2008, под режисурата на Уди Алън и в партньорство с Пенелопе Круз, изиграва ролята на талантлив бохем и художник във "Вики Кристина Барселона". Блестящо се справя и в ролята на богаташ, намерил спокойствието във филма "Яж, моли се и обичай" (с участието на Джулия Робъртс).


Прическа до ужасяване…

Хавиер остава в историята на киното и фризьорството с особената си прическа от филма "Няма място за старите кучета" в ролята на Кригър - социопат убиец. В речта си на церемонията по раздаването на Оскарите, на която получава награда за най-добра поддържаща роля, той казва:

"Благодаря на братя Коен, за това, че бяха достатъчно луди да мислят, че аз мога да се справя с ролята. Както и за това, че сложиха една от най-ужасните прически в историята върху главата ми".



Любовник, съпруг и татко

Тандемът Хавиер Бардем-Пенелопе Круз е по-добър дори от класическата комбинация филийка и масълце. Двамата са толкова страхотна двойка, че дори феновете на Бардем в редакцията на LadyZone не ревнуват, че сърцето му е заето от горещата тъмнокоса испанка. Запознават се преди около 20 години, когато Круз, още ненавършила 18, участва във филма "Шунка, шунка". Откровената секс сцена между двамата - секс по пътя, секс и поглъщане на скилидки чесън, свива стомаха на много зрители. На този етап обаче това си остава само добра актьорска игра между тях.  Любовната им връзка започва чак през 2007 година. Защо ли са си губили времето в други връзки дотогава?

Следва романтична сватба на Бахамите през 2010 година и... един брой Лео - малкият наследник на двамата актьори, появил се на бял свят на 22 октомври 2011 г.



Цитати от Хавиер Бардем

Получената награда не те прави непременно добър актьор.

Цялото това нещо с оскарите е просто сюрреалистично: прекарват се месеци в надъхване, а след това се връщаме в реалността с една златна статуетка в ръцете си.  Поставяме я в офиса и след това просто си седи на рафта. След около две седмици си мислиш "Какво прави това нещо тук? ".

Не ме наричайте актьор. Аз съм просто работник. Не ми казвайте, че това, което правя, е изкуство.

Когато баща ми почина, открих силата на религията. Вярвам, че това е начинът да се чувстваме по-защитени.

Винаги съм казвам, че да играеш ръгби в Испания е като да си бикоборец в Япония.

Ако търсите отговори, подбирайте въпросите си внимателно.

Понякога си казвам, какво правиш, защо се занимаваш с тази абсурдна работа? Защо не отидеш в Африка и да помагаш на хората? Но всъщност не мога да им  помагам, защото съм хипохондрик.

Единственото нещо, което мога да правя, е да играя. Но от това не винаги се чувствам комфортно. Струва ми много, защото по принцип съм срамежлив, въпреки че не ми личи.