Приблизително един на всеки 50 души от земното население е естествено рус. Като се има предвид, че почти половината от русите хора са мъже, това значи, че една на 100 жени е естествена блондинка.

Разбира се, териториалното разпределение на светлите жени е различно по света - някъде те са силно концентрирани и не правят кой знае какво впечатление, другаде са екзотика от невиждан характер. И въпреки, че съвременните средства за изкуствена промяна на цвета на косата успяват да постигнат много естествен ефект, истинските блондинки са висша ценност, която поражда основно симпатии.

Казват, че русите жени са специален обект на интерес още от каменната ера. Тогава били още по-малко, защото генът им не се бил разпространил достатъчно и се смятали за предпочитан партньор. Не на последно място, защото си ги различавали по-лесно в племето. Звучи абсурдно, но се смята за научен факт.

Постепенно русият ген се разпространил достатъчно, така че в някои части на Европа започнал да съставлява цели нации. Те, от своя страна, не само че си се харесвали руси, но издигнали в култ златния цвят на косите си. И до днес рядко ще срещнете хора, които променят цвета на косата си от естествено рус на друг. Обратното, обаче, е масова практика.

Ясно е, че

мъжете предпочитат блондинки дори когато твърдят обратното.

Нещо повече, семействата, които очакват дете или имат бебе, с трепет следят дали очите му ще преминат към светъл цвят, а косата му ще изрусее. Честно казано, до този момент не съм виждала майка, която да стиска палци за черна коса и тъмни очи. Това заедно с носталгичните истории “аз до пубертета бях руса, но после нещо потъмнях”, са достатъчно аргументи, че масовото желание и стремеж на хората е да са блондини – нищо, че славата на жените с тази окраска е двусмислена.

Дали относителната генетична рядкост на русия ген и неговата рецесивност са в основата на стремежа към светли коси? Светът ни е устроен така, че всяко нещо, което е дефицит, представлява ценност. 15 000 години човечеството цени русата коса и дори е създало цяла индустрия за създаването и поддръжката й. Всеизвестен факт е, че русият цвят на косата се смята за расово определящ, но в миналото е с печални последици. През последните сто и няколко години обаче русата коса, особено при жените, е основен фактор, отразяващ се на тяхното благосъстояние. Изследвания в европейски държави показват, че блондинките са средно с 20% по-богати от брюнетките и червенокосите. Това донякъде обяснява влечението към русото, но не обяснява причините, поради които светлокосите са по-заможни при равни други условия.

Едва ли ще намеря отговор на въпроса - защо хората толерират и предпочитат русото. Интуитивно съм предприела мерки да бъда в отбора на печелившите - от около 13 години се изрусявам стриктно всеки месец. Иначе косата ми е черна, както и веждите под нея. Е, била съм руса до пубертета и традиционно го използвам, когато аргументирам избора на цвят.

Много по-интересното е, че съм развила русо самосъзнание. И това, смятам, е нещо, към което се стремят онези, които посягат на тъмния цвят на косата си. Русият цвят по някакъв начин

носи самосъзнанието за своята ценност.

И като в огледало се разпознава в образите на Венера на Ботичели, Мерлин Монро или в елфическите принцеси. Или иначе казано, русото е докоснато от изкуството и божествеността. И без те да имат нещо общо с теб, са изкушения, на които трудно може да се устои.

Така че откакто се боядисвам, имам усещането за положителна първоначална препоръка, която улеснява както комуникацията ми с другите хора, така и степента на доверие, което будя. Смятам, че е така с всички руси хора, особено с децата. Те са добрър пример за русото като форма на индулгенция и негласна препоръка за надеждност.

Всъщност не е нужно да се връщаме много назад, за да установим, че русото като цвят на косата при жената е изведено като норма. В целия славянски фолклор то се утвърждава като метафора на плодовитостта, осигуряваща продължение на рода. Русият цвят присъства в ритуалните песни и текстове и изразява интуитивната представа на мъжете, че русите жени са по-плодовити, по-сексапилни и по-търпеливи и внимателни като майки.

Всъщност изследвания днес доказват, че русите жени наистина имат по-високо ниво на естроген в организма си. А това ги прави не само по-плодовити, но и по-спокойни и доволни от живота. Златната коса е образ с дълбока традиция в цялата индоевропейска култура, а епитетът за златна коса в старогръцкия означава както коса, така и изобщо девойка и хубавица.

Това обяснява донякъде русата мода - кой би се отказал от възможността само с един жест да си присвои едновременно възможността да бъде красив, плодовит и уравновесен? И дори мъничко божествен.