Валентина Владимировна Терешкова е първата жена, летяла в космоса. Преди да го направи друга жена минават 19 години. През 1963 година Валентина лети на борда на космическия кораб „Восток 6“. Нейният псевдоним за полета е Чайка.

След завършване на средното си образование първоначално работи във фабрика за автомобилни гуми, след това учи инженерство. Интересна част от биографията на Терешкова е, че се занимава с парашутизъм - има 90 скока и звание заслужил майстор на спорта.

„Всеки, който е прекарал малко време в космоса, би го заобичал до края на живота си. Аз постигнах моята детска мечта.“

„Ако жените могат да бъдат железопътни работници в Русия, защо да не могат да летят в космоса?“

„След като съм била в космоса, осъзнавам колко малка и крехка е Земята.“

„Те ми забраняват да летя, въпреки всичките ми протести и аргументи. След като веднъж бях в космоса, аз отчаяно се стремих да се върна там. Но това не се случи.“

"Аз не бих казала, че жените космонавти не са добре дошли в руската космическа програма. Трябва да кажа, обаче, че всички космически полети, включително скафандрите и системите, осигуряващи комфорт на космическите кораби, са изработени предимно от мъже за мъже."

„Налягането отново ме притиска към стола, затваря очите ми. Забелязвам тъмно-червените огнени езици извън прозорците. Опитвам се да запомня, да запаменя всички чувства и особености на това спускане, за да кажа на тези, които ще бъдат на мое място след това.“