Балеринките не са просто малки балерини. Това са онези красиви, равни и меки обувки, които завладяха света и са тотален хит това лято. Удобни са, практични и ги има във всякакви цветове и форм. Как да не ги заобичаш?

Бриджит Бардо е една отпървите кинозвезди, която често се разхожда във филмите си с пантофи, тип балеринка. Френската икона е въплъщение на свободния дух през 60-те години. Тя заменя високия ток с удобна и равна обувка, но с това нито  стойката, нито походката й губят от своята грациозност.

С ефирност, прозрачност, в пастелни, приглушени цветове, облечена в трико, клин и пола, балерината е абсолютният фаворит в модното шоу на Chloé’s Spring-Summer 2011. Дизайнерът Hannah McGibbon обу моделите в балетни пантофки и ги накара да танцуват, от което полите им съблазнително се вееха около бедрата.  

Говорейки за балерини, просто няма как да пренебрегнем изпълнението на Натали Портман, която получи много награди за ролята си в „Черния лебед”. В него Chloé дадоха сериозна заявка, че кралицата на модата това лято ще е прима балерината.

В пълен синхрон с цветовете и модните кройки, балерина визията е символ на изящество и деликатност.

Сестрите Кейт и Лаура Маливи  от Rodarte са автори на костюмите във филма на Дарън Ароновски. Марката е известна със своите женствени и елегантни кройки, леки материи, забавни принтове и ярки цветове. А сестрите - със слабостта си към филмите на ужасите. Фенове на марката са Кейт Бланшет, Киртен Дънст, Дита вон Тийз, Рийз Уидърпуун, Натали Портман и Кийра Найтли.  

Филмът на Вим Вендерс „Пина”, който излезе по кината през април, също отнесе публиката в света на танците. Сценарият разказва за таланта на немската хореографка Пина Бауш, които умира през 2010 година.

Трендът балерина би бил незавършен, ако не споменем и легендарната марка Repetto, автор на т.нар. it-обувка, по-известни просто като балеринки. За тези от вас, които са отегчени от жените с еднотипни, равни обувки, разхождащи се по улицата, и не искат да стават едни от тях, са обувките с по-мъжкарска визия, т.нар. the zizi – меки, с остри върхове, някои от тях с връзки.

Облечи се като балерина

Лирично синя
-    бяла ленена (памучна, кенарена) туника или риза
-    тънък кожен колан на кръста в светлосиньо, тюркоазено
-    обувки тип балеринки в нюанс на синьото
-    клин 7/8
-    шапка с цветен акцент

шапкаколан
обувки

Повей, повей, ветреобувки

-    многопластова дълга рокля в телесен цвят
-    черни обувки тип балеринки (с френско деколте, квадратни върхове или облеченив дантела)


 


Градски шик

-    клош пола
-    риза с къс ръкав
-    обувки, тип зизи
-    къс шлифер с широк колан

шлифербалеринки