Юрист
Ако имате юридическо образование (или поне сте малко по-подробно запознати с основни правни основания), можете да сте сигурни, че човешките и конституционните ви права няма да бъдат нарушавани. Спокойни ще бъдат и вашите познати и роднини, които винаги могат да разчитат на вас за съвет. Ако приятелка има проблем с получаването на детските надбавки, родителите ви имат имотен спор със съседите – то вие сте насреща. Ако не успявате да помогнете изцяло, то поне ще успокоите първоначалните тревоги и ще насочите хората към свои познати, на които можете да разчитате. Ако делото стигне в съд, може да вземете участие в процеса или да давате насоки. Имате ли необходимите познания, няма да се затрудните да организирате преговори с ответника и всичко да се реши по мирен начин или поне с възможно най-малко загуба на средства, нерви и време.

Лекар
Всеки от нас в различно време има нужда от услугите на този специалист. Да си признаем – много често ни се случва първо да позвъним на приятелка с медицинско образование, отколкото на личния се лекар. Наличието на лекар в семейството е голямо облекчение за всичките му членове, защото ги спасява не само от болките, но и от досадното висене пред кабинетите, грубото отношение, често срещаната некомпетентност и др. Лекарят в семейството може да реагира бързо, а това понякога е най-важното. В тази графа попадат и зъболекарите, защото всички знаем, че алкохолът и аналгетиците само временно облекчават зъбобола.

Строител
„Да не ти влиза майстор в къщата” – това е израз, много разпространен и често използван в България. За никого не е тайна, че тези услуги са не само скъпи, но и често възникването на проблеми е лавинообразно. Уж сте извикали бригадата само за да налепят плочките в банята, а се оказва, че са ви спукали водопроводните тръби и трябва да се подменят, че трябва да се шпаклова таванът, защото е напръскан с лепило за плочки и т.н. Друго си е да имаш вкъщи електротехник, водопроводчик или пък зидаро-мазач. Това значително съкращава времето на ремонта и средствата, които той ще глътне. Често майстор се става и по неволя. Напатили си от „професионалните” услуги на скъпо платените специалисти, решаваме сами да сменим бушоните или да фугираме плочките.

Компютърен специалист
Почти във всяко домакинство има компютър и интернет. Затова и услугите на компютърните специалисти са едни от често търсените. Все пак става дума за сложна техника, за която не всеки има нужните познания. А освен сложна е и скъпа – затова експериментите не са желателни. Троянски коне, вируси, изтрити файлове, изгърмял харддиск, неработещо охлаждане, инсталиране на нови програми  – все проблеми, които изискват намесата на специалист. Ако трябва да чакате човек от сервиз – ще отнеме време, ако трябва да занесете компютъра си при него – изисква усилия. Ако обаче го имате под ръка, решаването на проблемите е много по-лесно.

Фризьор
И жените, и мъжете често прибягват до услугите на фризьорите. Много хора се страхуват от лъскавите салони, заради помпозното отношение и… заради цифричките в ценоразписа. Доста по-лесно е да се обърнеш към майстора на ножицата, който е в семейството ти. Ако вие самите сте фризьор, безпроблемно може да експериментирате със собствената си коса. Ако пък не сте специалист, с течение на времето може да придобиете повече опит. Стига да ви имат доверие.