Да бъдеш принцеса е привилегия и мечта на много малки (и по-големи) момиченца. Но както и при всичко останало и тази монета си има две страни. За да бъдеш истинска принцеса, трябва да спазваш строг етикет.

Оказва се, че когато Кейт Мидълтън стане съпруга на Уилям, тя ще трябва да се съобразява с цял списък неща, които ще й бъдат забранени.

И тъй като малко от нас ще съумеят да станат законни принцеси (повечето сме такива само по душа), ни беше доста любопитно какво изисква от теб етикетът тогава, когато нахлупиш короната на красивата си главица в реалния, а не в приказния свят. Да признаем, някои от тях са направо абсурдни, но за сметка на това са забавни.

Ето и 10-те правила за британската принцеса:

Правило №1: Никога вече няма да бъде наричана на галено (в случая – Кейт)

Влезе ли в кралското семейство, името й автоматично ще се удължи: „Нейно кралско височество принцеса Уилям Уелска". Към нея ще се обръщат също с "Катрин" или "Мадам".

Правило №2: Няма право да гласува

Кралицата и другите членове на кралската фамилия имат право да гласуват, но те не го правят, защото би било в разрез с конституцията и с повелята за неутралност на монархическата институция, съобщава БГНЕС.

Правило №3: Няма да се кандидатира за изборни постове

Аргументите са същите, каквито са при правило №2.

Правило №4: Трябва да се пази от папараци

Животът на кралското семейство интересува силно британците и бъдещата принцеса без съмнение ще е обект на всякакви слухове. Кейт Мидълтън отдавна е под светлината на прожекторите и вече е била критикувана или одумвана дори за най-незначителни неща. Наричали са я простосмъртна, клюкарствали са, че по скандален начин е изкачила социалната стълба, но важното е да не се поддава и да пази достойнството си. Както и това на кралската фамилия.

Правило №5: Играта Монополи е забранена

През 2008 г. Йоркският херцог принц Андрю разкри, че на членовете на кралската фамилия е забранено да играят у дома известната светска игра Монополи, защото била твърде долнопробна. Той обаче не разкри с какво я заменят.

Правило №6: Не може да казва или прави нещо укоримо

Кейт Мидълтън очевидно ще трябва да внимава какво прави. Например не би трябвало да приеме голяма сума пари от някой бизнесмен. Нещо повече – нейните лични позиции по политически и социални въпроси ще трябва да си останат само в главата й. Тя няма да има право да коментира подобни теми.

Правило №7: Край на яденето на морски дарове

Членовете на британското кралско семейство се страхуват от хранително отравяне. Кейт ще трябва да забрави за раците и скаридите или ако не може да им устои, ще й се наложи да си хапва скришом.

Правило №8: Забранено й е да работи

Добре известно е, че кралският статут и кариерата са несъвместими неща. Това беше припомнено, когато на принца не разрешиха да работи на непълен работен ден във фабрика и когато графинята на Уесекс Софи беше принудена да напусне една пиар-агенция. Затова дипломата на Кейт по история на изкуствата едва ли ще й послужи за нещо. Освен, за да е компетентна в светски разговори, разбира се.

Правило №9: Вече не може да слага подписа си под неофициални документи

Ако Уилям стане крал, Кейт Мидълтън ще бъде държавен съветник и може да й се налага да подписва правителствени документи. Хората, които играят такава роля, не могат да подписват всяко нещо, което им бъде поднесено. Миналата година върху главата на принц Хари се изсипаха гръм и мълнии за това, че се подписал върху гипса на счупената ръка на едно момиче.

Правило №10: Не може да довършва яденето си

Ако Кейт Мидълтън се храни по-бавно от кралицата, може да остане гладна. Щом Елизабет II приключи с яденето, всички на трапезата спират да се хранят. Правилата са си правила.

Е, иска ли ви се наистина да бъдете принцеса?