Като деца мечтаем на едро. Няма невъзможни неща за ум, доминиран от въображението, и амбиция, необуздана от големи несправедливости. Не ви ли се иска да знаете координатите, във времето и пространството, на онзи момент, в който сте пуснали ръката на приятелчето в себе си? Приятелчето, което и днес знае, че можете да бъдете всичко на този свят, включително и негов владетел, защото целият свят за вас, всъщност, е вашият живот? И като локализирате момента, не искате ли да се върнете в него и да се сритате по дупето?!?! Никога не трябва да напускаме приятелчето, което сме си... То е единственото, което някога е знаело със сигурност, какво може да ни направи щастливи.

Една млада душа знае това. Едно 12-годишно момиче припомни на целия свят, че някога всички сме вярвали, че ще можем да бъдем най-доброто, на което сме способни.

През април 2013-а 12-годишната Тейлър Смит решава, че трябва да бъде приятел на себе си и след 10 години и написва писмо до порасналото си Аз, което трябва да прочете на 13 април 2023 г.

На 5 януари, след усложнения от пневмония, Тейлър издъхва. След трагичната й смърт, съсипаните й родители откриват писмото сред вещите в стаята й. "Да се отвори от Тейлър Смит на 13 април 2023 г., освен ако не е посочено друго" – повелява на себе си малката чаровница.

Прочитайки заветите, които дъщеря им е оставила за собственото си, вече невъзможно, бъдеще, Мери Елън и Тим Смит решават, че най-добрият начин да почетат паметта на малкия си ангел е да споделят писмото на Тейлър в интернет.

"Скъпа Тейлър,

Как е животът? Животът е доста простичък в момента за теб (10 години назад в миналото ти). Знам, че съм закъсняла, но в момента, в който пиша, съм подранила, така че... честито завършване на гимназията! Ако не си успяла да завършиш, върни се и продължавай да опитваш. Вземи тази диплома! В колеж ли си (сме)? Ако не си, разбирам те, имаме причина, ние сме доста разумни”, така започва писмото на малката Тейлър, която в следващите редове до себе си продължава да се съветва да се моли на Господ и да отделя време за дела в негова полза.

"Имаме ли си вече собствено жилище? Ако сме в колеж, каква специалност изучаваме? Сега искам да бъда адвокат", продължава писмото на Тейлър.

Първата страница на писмото на Тейлър

Едва 12-годишна, Тейлър не пропуска да предаде рано постигнатата си мъдрост на своето бъдещо Аз, за да се увери, че То няма да забрави. "Помни, вече са минали 10 години от момента, в който пиша това. Доста неща са се случили – добри и лоши, такъв е животът и ще трябва да го приемеш."

"Не забравяй да кажеш на децата си, че ние сме по-възрастни от таблета. Имам рисунка на iPad, която можеш да им покажеш”, пише още малкият ангел, подсигурявайки се, в случай, че през 2023-а няма iPad.

Майката на Тейлър споделя, че с разпространението на писмото на дъщеря й в интернет цели само едно: "Просто искам хората да знаят колко страхотен, страхотен човек беше тя (...) Не мога да я възкреся, не мога да я върна, но съм благодарна, че хората се вдъхновиха от историята й.”

Споделяме вдъхновението. Никога не трябва да напускаме приятелчето, което сме си...