"Земя като една човешка длан..."

И със сигурност по-голяма не ни е нужна. Защото в моментите, в които искаме, но не можем да напуснем столицата, пак можем да го направим, при това без съвсем да я напускаме. Да, в последните години Витоша е някак пренаселена. Лесната й достижимост и с кола, и с градски транспорт, при това именно от София, подходящите за всяка възраст и всяка физическа подготовка с маршрути я правят дестинация, която понякога е по-лесно достижима и от Южния парк.

Кое е най-хубавото? Че пак получаваш онова чувство за безвремие, за незначителност и върховенство едновременно. Просто защото си в планината. Просто защото хващаш точно онази честота, която не се поддържа никъде другаде. 

#В последно време с изненада установявам, че макар и постоянни жители на София, доста хора не са били на най-популярното и най-близкото място до нея - Черни връх, който е и първенец по височина във Витоша. 

#До Черни връх можете да достигнете лесно. В случай, че искате да се разходите малко повече пеша, ще тръгнете от кв. Симеоново. А в случай, че наистина нямате време, можете да стигнете с кола до х. Алеко, откъдето качването до самия връх е час и половина. 

Снимка: iStock

#И за да стане всичко още по-лесно, имате и два варианта за маршрут до самия връх - единият е по-лек, по равен път с почти никаква денивелация, а другият е изкачване. Препоръчваме ви да изберете втория, защото той е едновременно достатъчно лесен, за да може да го преодолее всеки, но и достатъчно труден, за да ви даде точно онова чувство на вид постижение, което само планината може да ни даде. Специфично е - не е като да се справиш добре на интервю за работа, нито пък като чувството, когато си вземеш изпита. 

#Съвет: вземете си яке. На Черни връх духа вятър. Втори съвет: тръгнете по-рано, защото на пренибрежителна близост до Черни връх е вр. Камен дел. И ако сте били на Копитото и знаете каква е гледката от там, ако при това сте се и влюбили, то трябва да отидете на Камен дел. Защото гледката от там е още по-впечатляваща - вижда се цялата столица, а не част от нея, както и околностите. Пътят към Камен дел също е много лесен. И ако можете да усетите два пъти онова чувство за постижение, за което споменах, то дайте всичко от себе си да го направите за един ден. Защото не е трудно, но пък наистина си струва.

Снимка: iStock

#Препоръчваме ви да тръгнете по-рано сутрин, а не да си спестите време от престой на самия Черни връх. Защото си струва да поостанете, въпреки вятъра. Специфично е, че върхът е с равна форма, като поляна, но магическото усещане просто е там. Можете да хапнете в заслона горе, да пиете чай. Или просто да седнете и да помълчите. Ей така, защото е хубаво.

Отидете сами. Безопасно е. Няма как да се изгубите, защото маркировката е добра, а върволицата от хора е огромна. Ще развиете и онова умение да се оставяте да се откъснете, за да поседите. Просто ей така, без да мислите.