Понякога имаме нужда да останем сами. Не, това не се нарича нито отшелничество, нито депресия, а е висшето качество да се наслаждаваш на собствената си компания.

Когато е лято обаче понякога имаме нужда да се насладим на собствената си компания, но на открито. А когато сме в период в живота си, в който няколко часа за тази приятна дейност са ни крайно недостатъчни...

Ами, точно заради тези периоди стартираме серия от статии, с които ще ви предложим откъснати кътчета и маршрути в планината, които са достатъчно оживени, за да можете да тръгнете към тях сама, но и достатъчно откъснати, за да можете да останете насаме с мислите си.

Този петък предложението ни към вас е вр. Ботев - най-високият връх в Стара планина. Към него има много маршрути, но днес ще ви разкажа за този с начална точка гр. Калофер и междинна спирка х. Рай. 

#Първите неща първо. Най-добрият вариант, за да можете едновременно да си починете и да бъдете активни, но без да се налага да бързате, е с 2 нощувки. Има два варианта - 1 нощувка в Калофер, а разстоянието от града през х. Рай, чак до вр. Ботев го взимате за ден. От върха се връщате в х. Рай, където нощувате, а на другия ден слизате обратно. Лично според мен този вариант е по-неблагоприятен, но може би е по-удобен за дамите, които не могат да си позволят повече от един уикенд за почивка.

Снимка: Личен архив

#Втората опция е рано сутринта в избрания ден да пристигнете в гр. Калофер, откъдето да тръгнете за х. Рай. До нея преходът е около 5 часа, с почивките малко повече. След като достигнете до целта, се наслаждавате, почивате, хапвате, релаксирате и гледате прекрасната природа, вр. Ботев, който предстои да покорите. Можете да се разходите и до водопад Райското пръскало, който се вижда от хижата и е на около 40 мин. път от нея. На другата сутрин ставате рано, тръгвате към вр. Ботев, който е на разстояние около 1,30 мин. Пиете чай или два на върха, съзерцавате гледката и събирате сили да тръгнете по обратния път. Въпреки, че маршрутът е далеч по-кратък от стигането от Калофер до х. Рай, то той е значително по-труден, така че не тръгвайте по обяд. Носете си задължително яке, защото на върха духа вятър, а времето е много променливо.

Снимка: Личен архив

#И сега към въпроса: как и защо караме жените да тръгнат сами на планина? Маршрутите, които предлагаме, са достатъчно оживени и достатъчно безопасни за една жена. Пътеката към х. Рай е изключително оживена - постоянно ще виждат е връщащи се хора. Групи. Деца. Сами жени. Сами мъже. Или пък в компанията на домашните си любимци. Самата хижа пък неслучайно носи това име - там наистина е рай. Пред вас се открива несравнима гледка. Въздухът е друг, спокойствието е състояние, към което не е нужно да се напасвате, а просто го усещате. Да, вътре не е лукс. Обхват почти няма. Но, повярвайте - не ви е нужно нищо. Несравнимо е усещането сутрин да изпиете чаша кафе на пейките и да усещате хладината на Балкана. А вечер ... да легнете на тревата и да гледате звездите, които никъде не са толкова много, колкото са на това магическо място. 

Снимка: Личен архив

#Веднъж тръгнете ли към вр. Ботев, ще видите безкрайна върволица от хора, които вървят. Ще ви задминават и там. Понякога може и вие да задминете някого - по-рядко. После същите хора, които сте изпреварили, ще изпреварят вас. Но никога няма да останете сами до степен, в която да се страхувате. Хубавото на планината е, че почувствате ли внезапна липса на компания и спешна нужда от придружтел, хората са достатъчно отзивчиви, че винаги да ви поканят при себе си, когато видят, че сте сами. А ако не ви поканят - вероятно разбират, че сте от онези специални и авантюристично настроени дами, които имат смелост и не се страхуват да я покажат. С когото и да говорите, когото и да попитате - винаги ще намерите спътник. Често ще видите и сами възрастни жени с големи раници. И ако вие не можете да си го обясните, то ние можем: веднъж влюбиш ли се в планината, в усамотението и душевния мир, който тя ти дава... това е доживотна любов.

Снимка: Личен архив

Не се страхувайте от изгубване - пътят е толкова добре маркиран, че шансът е нищожен, дори и да не сте го минавали. Винаги следете маркировките, не се отклонявайте по немаркирани пътеки и сте в безопасност. С потока от хора е почти невъзможно да направите погрешен завой, но е добре да проучите маршрута си предварително. За самочувствие и безопасност.

#За този маршрут няма да ви е необходима много тежка и голяма раница, защото в хижата се готви и се продава храна. Това не значи да тръгнете без каквото и да е в този аспект - протеинови барове, леки храни, а дори и шоколад - в случай, че искате наистина да се поглезите. Вземете си хавлия, джапанки и резервен чифт дрехи, като не прекалявате с тях.

Но най-важното е да си вземете няколко дни само за себе си. Защото всеки има нужда от тях. Без значение дали си имате половинка, прекрасни приятели или дори семейство. Да останеш насаме с мислите си на магнетично място е най-добрият подарък, който можете да си направите. Не се лишавайте от него.

И ако все още не сте се влюбили в планината - пробвайте предложението ни. Защото докато не опитате, никога няма да разберете. А опитате ли - ще разберете.