След юни идва юли. Всички сме с бира в ръка, на брега на морето или на някой сгушил се в прохладните гори на планината язовир, но задължително с добра гледка на изток, с приятели или с любимия, шумно или смълчано, всеки чака да зърне първия лъч на юлското слънце. Всеки чака да зърне своята свобода в огнената топка, отразена и размиваща се многократно във водата. Очаква да се отрази в лицето и да докосне душата.

Традицията повелява…
Всяка година в утрото на 30 юни срещу 1 юли тълпи от хора се събират на българското Черноморие, за да вкусят първата глътка свежест от юли. Можем да се гордеем с този своеобразен хипи празник, защото той е само и единствено български и не съществува никъде другаде по света.
Чества се от 1986 година насам, като най-популярното място за посрещане на изгрева е при скалите на с. Камен бряг, където слънцето първо огрява България.

В последните години в традиция се превърна и присъствието на музикантът Джон Лоутън от Юрая Хийп, изпълнител на популярната и превърнала се в емблематична за празника песен – „July Morning”. Предварително ви подгряваме с нея.



И за да сте подготвени, тази година очаквайте първия лъч да пробие между 5:30 и 5:40, ако сте край морето. Ако не сте там, то очаквайте включване в по-големите градове съответно:
София – 5:53 ч.
Пловдив – 5:49 ч.
Шумен – 5:36 ч.
Добрич – 5:32 ч.
Враца – 5:50 1.
Плевен – 5:45 ч.
Велико Търново – 5:42 ч.
Габрово – 5:44 ч.
Перник – 5:55 ч.
Смолян – 5:51 ч.