Най-общо казано холистичният нутриционист * е специалист по здравословно хранене. Нутрицизмът не е само определен режим на хранене, това е идеология, специфичен подход към храната не само като средство за задоволяване на физически нужди, а като удоволствие, начин за  интеграция, изява на идентичност. Ако можем да се върнем в миналото и да потърсим бащата на тази наука, то (неосъзнато) за такъв може да се приеме  Хипократ, изрекъл следната фраза „Нека храната ви бъде лекарство“.

Вече си имаме диетолози, защо са ни нутриционисти?

За разлика от диетолозите, нутриционистите се интересуват от цялостното състояние на човека, с когото работят. За тях най-важен е индивидуалният подход към всеки. От услугите на нутрициониста обикновено се възползват хора, които държат чрез начина си на хранене да постигнат здравословен и дълъг живот, да изглеждат и да се чувстват добре и да се справят с някакви здравословни проблеми.

Работата на холистичния нутриционист е да повлияе благотворно на човек във всички посоки – хранене (същност, периодичност, качество), лечение, физическата активност, светоглед, самочувствие и себевъзприемане. Целта е дълготраен ефект. Клиентът трябва да се храни правилно и здравословно не само докато работи с професионалиста, а и да придобие добри хранителни навици в бъдеще.

Най-честите методи за лечение са хомеопатия, рейки, йога и кинезитерапия.

Освен здраве за тялото, холистичните нутриционисти помагат да се оздрави и мисленето на човек, най-вече чрез методи от психологията.

Нутриционистът се грижи и за физическа активност на клиента си, като организира различни тренинги, упражнения с цел профилактика или специализирани, насочени за решаване на конкретния му проблем.

Всички диетолози са нутриционисти, но не всички нутриционисти са диетолози.

Юридически разликата между диетолог и нутриционист е обособена по различен начин в различните държави. В някои щати в САЩ нутриционистът не е законово обособена професия, а е само хоби. Освен за храна и хранене, професионалните нутриционисти трябва да имат познания по индустриален мениджмънт, химия, биология, биохимия, микробиология, социология и психология. В Канада се намира един от големите университети, подготвящ специалисти в тази област.

ябълка

А защо холистични?

Коренът на думата холистика - „холи", означава цял. Оттук и целта и предметът на холистиката – човекът, приеман като единно и неделимо цяло. В холистиката от особено значение е взаимовръзката между умствено-духовната страна на човека, химическите елементи (най-вече като храна, която той поема) и физическата му страна. Холистичната нутрицистика цели човешкият организъм да бъде изчистен от токсините и да се увеличи приема на естествени, пълноценни, обикновено сурови храни. Целта е да се подобри здравословното и общото състояние на човека.

Има няколко основни храни, които отслабват холистичната взаимозависимост - захарта, бялото брашно, хранителните консерванти и подобрители (ароматизатори, набухватели), никотинът, кофеинът, алкохолът, наркотиците, лекарствата и др. Към тях неизбежно трябва да прибавим и токсините, които човек приема не директно през устата си, а по други начини от околната среда – през носа (вдишване), чрез порите (къпане в различни водоеми) и т.н. На всяка лоша храна съответства една или няколко добри, за да се поддържа балансът в тялото.

Тъй като холистичен нутриционист  е сравнително нова професия (особено за България) задължително питайте или искайте да ви покажат документ за образователна степен и квалификация, преди да доверите своето здраве в ръцете на някого. Професионалните нутриционисти обикновено работят съвместно с различни лекари, болници, оздравителни центрове, спа комплекси, затворени общности, ресторанти и хотели, биомагазини и др.

******************************************************************************************

И не забравяйте - ние не сме само това, което ядем, но това, което ядем, може да ни помогне да бъдем повече това, което сме.

******************************************************************************************


Nutrition (англ.) - хранене