Ето някои идеи къде да прекарате декемврийските празници и да съчетаете почивката с много коледно настроение, незабравими емоции и впечатления. Вижте едни от най-красивите и привлекателни коледни базари, които са по-малко известни, но които не по-малко от останалите заслужават да им обърнете внимание:

#Талин (Eстония)
Едно от най-романтичните места в естонската столица е площадът "Рекоя". Добре е да знаете, че тук всеки декември правят коледен базар. Общото с другите коледни базари е, че и тук се предлага греяно вино, наденички, сувенири, , има голяма и богато украсена елха. Разликата е, че всичко изглежда като замръзнала зимна картичка, намерена сякаш в сандъка на баба, в който тя пази спомените си от младостта.

И причината е не само в снега, който рядко липсва точно преди Коледа, а и цялата атмосфера на мястото. Освен Дядо Коледа, с когото може да се снимате, заслужава си да отнесете у дома и друг спомен от този базар: плетени на ръка чорапи, шапка, пуловер, дървени съдове, традиционни сувенири и т.н.

#Рига (Латвия)
Тази година Рига чества 10-години от началото на коледния си панаир в стария град. Тук ще се насладите на вкусната пушена сьомга, ще се докоснете до уникалните ръчно изработени бижута и сувенири.

Има и най-разнообразни творчески работилници за малки и големи, откъдето ще се обогатите с нови познания и умения.

#Триер (Германия)
Историческият град Триер, със своите римски бани и зашеметяващи забележителности, е сред най-привлекателните места по време на коледните празници. Това е един от най-старите градове в Германия. Тук е и едно от най-магнетичните и често неоправдано пренебрегвани коледни базари – не по-малко впечатляващ от тези в Мюнхен или Кьолн например.

Коледният базар в Триер не отстъпва по нищо и на останалите европейски градове с пищната си организация по време на коледните празници. Малки дървени къщички с традиционни лакомства и специалитети дебнат от всяко ъгълче на базара. Лее се много бира и се слуша музика до зори.

#Йорк (Великобритания)
Базарът е забележителен със своите великолепни коледни певци, улични музиканти и артисти, приветстващи гостите от почти всяко ъгълче на базара. Посетителите биват посрещани и от голям брой занаятчии, които не само предлагат своите изделия, но и демонстрират как се изработват те.

Тук търговци, облечени в средновековни костюми, създават магическа атмосфера, която дава възможност на туристите да се върнат назад във времето и да се почувстват като част от една отминала епоха.

#Валкенбург (Холандия)
Освен с обичайните сергии, пълни с коледни лакомства и сувенири, коледният базар във Валкенбург се отличава със своите великолепни галерии от пещери и средновековни бижута.

Снимка: Thinkstock

Тук посетителите ще се насладят на възхитителни скулптури и стенописи от 18-и век, които ще ги пренесат назад в миналото и ще ги дарят с незабравими емоции.

#Болцано (Италия)
Коледният базар в Болцано е един великолепен туристически бисер, красива зимна приказка, която трябва да бъде видяна и почувствана на живо.

Снимка: Thinkstock

По традиция базарът предлага забавления за цялото семейство – куклени театри, екскурзии в конски каруци, пътешествие в миниатюрни влакчета и безкрайно много вкусни и изкусителни лакомства.

#Инсбруг (Австрия)
Инсбрук предлага на посетителите не по-малко от шест коледни базара, измежду които да избират. Тук ще се насладите на традиционните карамелизирани бадеми. Ще се почувствате като в същинска приказка, заобиколени от средновековни фасади и заснежени върхове.

На базара Wiltener Platzl ще намерите едни от най-впечатляващите ръчно изработени традиционни сувенири.

 

#Тампере (Финландия)
Ако имате път към Финландия, ви предлагаме да посетите този вълшебен коледен базар. Тук, за разлика от шумните и препълнени базари в Хелзинки, ще бъдете очаровани от спокойствието и приветливите усмихнати лица на търговци и занаятчии.

След няколко чаши традиционна glöggi – финландската версия на греяното вино, краката ви ще се стоплят и сами ще пожелаят да потанцувате около ледените скулптури заедно с фолклорните танцьори, облечени в колоритни традиционни носии. От тук може да купите ръчно изработени от финландските занаятчии прекрасни подаръци за своите приятели и близки.

#Будапеща (Унгария)
Коледният базар в унгарската столица се провежда традиционно на централния площад "Ворошмарти". Да се разходите до там и да не си купите от ръчно изработените подаръци, е голяма грешка. Типични за унгарските базари са и украшенията от сушени цитрусови кори или сушени плодове, които отдалече приличат на гирлянди за елха.

Снимка: Thinkstock

Интересното е, че в Будапеща е позволено да се предлагат само ръчно изработени от местни занаятчии предмети. Предлага се и задължителната за такива места вкусна храна, но също така и храна за душата – концерти, театрални и куклени постановки. Друга атракция на базра в унгарската столица е ежегодното светлинно шоу върху фасадата на Gerbaud Coffee Huose.

#Братислава (Словакия)
Коледният базар в Братислава е едно магнетично място, което не бива да пропускате да видите със собствените си очи, ако имате път на там през коледните и новогодишни празници.

Братислава е исторически център и като такъв предлага множество сувенири и произвeдения на изкуството с историческа стойност. Ако пък се чудите кое от безбройните коледни лакомства да опитате, вземете си щрудел. Ще останете изумени от автентичния му и неподправен вкус и аромат.