Ванда Колева е завършила Художествената академия със специалност  „Мода”. След това е продължила обучението си в Краков, специалност "История на изкуствата".

Посреща ме с усмивка и ръкостискане, демонстриращо силно присъствие. Ще ми приготви

лате и макиато с… лица

Нямам търпение да отпия глътка от първото си за деня кафе. Особено като знам, че то ще е не само с нежен вкус, но и много красиво.

кафе

На моето работно място ни обучават да бъдем креативни и добри баристи - да правим добро кафе, но и да приготвяме красиви неща, споделя ми Ванда. Оказа се, че и в тази среда тя може да е продуктивна. И започва с видимо удоволствие да ми разказва за кафето.

При приготвянето на лате първо се слага млякото, после се добавя кафето. Тя рисува именно с добавеното отгоре кафе. При макиатото пък се използва кафето, което е като ореол около млякото. Рисува с тънка клечка.

кафе

Рисуваш ли различни неща, според човека, който си е поръчал кафето?
Да, случва ми се. Имам например двама редовни клиенти, на които почти всяка сутрин правя макиато. Последният вариант беше да им напиша „Добро утро”, разделено в двете кафета.

Рисувам с това, което ми дава кафето

Моята запазена марка са лицата. Това е нещо, което много обичам да рисувам. С кафето трябва да се рисува много внимателно, защото няма как да изтриеш нещо, ако направиш грешка. Не може да рисуваш и с прекалено много детайли. Фигурите трябва да са изразителни и отчетливи. Не можеш и много да се бавиш, защото в един момент кафето потъва през млякото. Иначе основните фигури, които се рисуват, са сърца и розети. Но аз мога да нарисувам и Мона Лиза.

кафе мона лиза

Коя е най-интересната реакция на хора, видели рисунка в кафето си?
Усмивката. И на мен тя ми действа много зареждащо. Друга реакция е да отказват да го пият – искат да си го гледат. Или пък го пият много внимателно, така че рисунката остава на дъното до последната глътка.

Колко време може да остане рисунката върху кафето, ако не го пиеш?
Няколко минути. Все пак това е течност. Млякото и кафето се смесват и нарисуваното се размива.

Може ли човек да си рисува върху кафе вкъщи?
Най-важното е качественото кафе и добре приготвеното мляко. Ако млякото е много водно, ще се получи една голяма точка от кафе върху него. Ако пък е прекалено пенесто – кафето няма да може да се разнесе добре. Не е невъзможно да си направиш подходящо кафе и да рисуваш в домашни условия, но трябва много да се експериментира с консистенциите. Важно е и времето – кое кога добавяш. Понякога всичко зависи от една секунда.

Тук може да гледате видеото, в което Ванда рисува в няколко кафета.