Ако пътувате със самолет, основната румънска авиокомпания е Tarom. Освен нея, полети от София до Букурещ има и България ер, както и нискотарифните WizzAir и Niki.

Ако предпочитате влак, железопътният транспорт в Румъния се осигурява от една компания - SNTFC “CFR Passengers” S.A. Тази компания предлага на пътниците компенсация равна на 20 % от цялата стойност на билета при закъснение от графика по-голямо от един час на ден при международен преход, а при нощните международни влакове границата за обезщетение е 2 часа закъснение, като едно от изискванията да получите компенсация е билетът да е на стойност по-висока от 50 евро.

Шофьорските книжки, издадени от страни-членки на Европейския съюз се признават в Румъния, както и всички документи за шофиране, издадени според правилата, заложени в международните договори.

Общите ограничения за скоростта по пътищата на Румъния са:

+ 50 км/ч в населени места

+ 90 км/ч извън населени места (обикновени пътища)

+ 130 км/ч по магистрали

+ 100 км/ч по магистрали и национални европейски пътища

В Румъния има монтирани радарни детектори на движението из цялата страна, като те идентифицират превозните средства, които не спазват ограниченията за скоростта. Местата на тези радарни детектори са обозначени с предупредителен знак.

Глобите за превишаване на скоростта варират от 30€ до 300€. При скорост равна на или превишаваща 50 км/ч над границата, шофьорската книжка ще бъде отнета за 90 дни.

При влизане в страната има пътна такса (винетка) за използване на националните пътища. Таксите се събират на магистралите и главните пътища извън градовете и се заплащат в евро. При плащане, ще получите стикер, гарантиращ, че сте заплатили таксата, който трябва да поставите на предното стъкло. Неплащането на пътната такса или непоказването на стикера може да доведе до тежка глоба.

Валута: Лея

Чужда валута може да се обменя в банките или в упълномощени обменни бюра, на международните летища и в по-големите хотели. Друг вариант е да изтеглите пари от банкомат (ATM), като парите, които ще получите от машината, ще бъдат в местна валута, обменени автоматично по курса на банката.

Кредитни карти

Основните кредитни карти, включително American Express, Mastercard и Visa се приемат в големи хотели, компании за наемане на коли и магазини в главните градове. В малки градове и на територии, отдалечени от туристическите места, е възможно да не можете да оперирате с кредитна карта.

Пътнически чекове

За предпочитане в Американски долари или Евро, пътническите чекове могат да бъдат осребрени в големи банки, в някои хотели и избрани обменни бюра, но повечето от тях вземат високи комисионни. Не разчитайте на осребряването на тези чекове извън Букурещ или няколко други основни града. При пътуване из страната е добре да носите пари в брой. Малките магазини и ресторанти могат да вземат евро, но предлаганият обменен курс няма да е най-добрият.

Работно време

Общото работно време на хипермаркетите, магазините, банките и пощите е като в България.

Продукти и стоки

Разрешено количество за пренасяне през граница на специфични стоки:

Цигари: 800 къса

Пурети: 400 къса

Пури: 200 къса

Тютюн: 1 кг.

Високоалкохолни напитки: 10 литра

Вино: 90 литра

Бира: 110 литра

Намаления

Има два периода за разпродажби - 15 януари – 15 април за есенно-зимни стоки и 1 август – 31 октомври за пролетно-летни стоки.

Потребителски права

При нарушени потребителски права и трансгранични спорове с търговци можете да се обърнете към Европейския потребителски център – Румъния или към Европейския потребителски център в България.

Контакти на българското посолство в Румъния:
гр. Букурещ, сектор 1 ул. “Рабат” № 5.
Телефон-централа: 0040 21 230 21 50; 230 21 59;
Е-mail: [email protected]

Материалът е предоставен от асоциация „Активни потребители”.