Подушвач
В магазините често се сблъскваме с огромното разнообразие от парфюми, дезодоранти, одеколони и продукти с различни аромати. След първите няколко подушвания носът ни вече не може да реши кое от благоуханията му харесва най-много. Затова си има специални служители, които да ви помогнат в обективния избор на аромат – подушвачите.

Професионален поспаланко
Някои от нас спят на работа с риск да бъдат хванати, други го правят в градския транспорт и т.н. Ако сте от гореизброените любители на съня, то със сигурност ще бъдете учудени да разберете, че съществуват хора, на които им се плаща, за да спят. Най-често те се наемат от изследователски организации и университети, за да участват в провеждането на поредния опит или проучване.

Инспектор на зарчета
Дори и най-малкото несъвършенство и драскотина по повърхността на зарчетата може да стане причина някой да загуби или спечели незаслужено. Ако играете табла или барбут вкъщи, това няма да има много голямо значение, но в казината зарчетата се проверяват от специални хора – инспектори на зарчета.

Инспектор на тампони
Следващият инспектор със странна професия, може би не е толкова въодушевен от работата си, защото на него ежедневно му се налага да проверява… дамски тампони. Да, има и такава професия, която включва проверяването на абсорбционните възможности на различни по големина тампони. Дневната бройка, която трябва да провери всеки инспектор е 125.

Дояч на змии
Както знаем всички змийската отрова е опасна и много силна. Буквално за секунди се свързва с кръвта в човешкото тяло и води до смърт, ако не бъдат взети навременни мерки. Заедно с това обаче, тя заема централно място в медицинските изследвания за лечение на инфаркти и злокачествени тумори. За да бъдат проведени научните опити обаче, някой трябва да се престраши да „издои” отровата от змиите. Точно така се наричат хората, които се занимават с опасната професия – доячи на змии.

Чистач на повръщано в увеселителен парк
Често в увеселителните паркове се случва на някой да не му понесат завоите на влакчето на ужасите. Обиколката в повечето случаи завършва със „сервирания” обяд върху облегалката на увеселителното влакче. Е, нали все някой трябва да минава и да чисти след туристите?

И още странности от света, открити и публикувани от служители в различни интернет портали за пътуване:

Професия соколар - в Санта Барбара, Калифорния, съществува странната професия соколар. Човекът забавлява гостите на хотел, като им показва шоу с обучени соколи.

Ловец на домашни любимци - в Цюрих, Швейцария, на летището има специални хора, които хващат избягалите домашни любимци на пасажерите. Явно са много…

Пазач от кокосови орехи – на остров Свети Томас (Вирджинските острови) са наети специални служители, които да бдят за безопасността на гостите в един от хотелите. Те трябва да следят да не падат кокосови орехи върху гостите.

Гид в канализацията – в столицата на Франция, Париж можете да посетите канализационната система на града, благодарение на гидове, които добре познават коридорите и шахтите под земята.