17 април е дата, която поставя важен акцент върху правата на нас, жените и правото ни да се борим упорито, уверено и неотстъпно срещу всички форми на насилие над жените, майките и децата. На днешната дата международният дамски клуб Зонта Интернешънъл отбелязва денят на правното застъпничество.

Темата за правата на жените засяга всяка съвременна жена, която няма сили и възможност да издигне глас срещу упражняваното психическо, физическо, сексуално, икономическо, домашно и всякакъв друг вид насилие над нея и децата й.

От Зонта Клуб заявяват, че всяка жена знае добре своите конституционни и законово гарантирани права (на лична свобода, неприкосновеност и сигурност; равни избирателни права, право на труд и равно заплащане при равен труд, както и особена закрила при майчинство и отглеждане на деца и т.н.), но изразяват съмнение, че те се заобикалят скрито. За това свидетелстват не малко статистически данни от последните години, които разкриват ситуацията както в света, така и в България.

В тази връзка клубът ще реализира акция, целяща популяризиране на правата на жените. На 17 Април пред НДК от 12:30 – 13:30ч., с отпечатани листовки ще се популяризират правата на жените, които листовки имат за цел да провокират жените да говорят пред медиите за тях и за нарушаването им; да споделят кои според тях са основните и най-често случващи се нарушения; да дават конкретни предложения за подобряване положението на съвременната българка.