Знаете ли кой е Салвадор Дали в кулинарията? Това е Феран Адриа – бащата на молекулярната кухня. И ако повечето хора се борят, за да конструират нещо ново, то Адриа всъщност разваля вече готовото. В основата на това течение в кухнята е разделянето на провизиите на молекули, чрез различни кулинарни техники, и събирането им отново след това. Молекулярната кухня всъщност е пресечната точка на кулинарията и химията. Защото е по малко и от двете.


При нея се променя първо агрегатното състояние на продуктите, а след това и тяхната форма. Техниките са изключително разнообразни и граничат с научна фантастика – дехидратиране, прибавяне на желиращи съставки (най-вече агар-агар), калциеви бани, напластяване и др.
Тези ястия не са просто храна, това е стил и начин на живот. От новите комбинации се раждат нови вкусове, форми, консистенции и цветове.

Някои хора определят молекулярната кухня като възможност да експериментират, други като поредната екстравагантност на богатите, които се чудят как да бъдат по-оригинални. Молекулярната гастрономия всъщност е страхотно предизвикателство за въображението.

Представяли ли сте си някога какви са малините с вкус на сьомга, овесеното блокче от кора на бреза или пък макароните от вино?
Само молекулярната кулинария може да ви предложи супа във вид на суфле, перли от йогурт или раци на пяна. А трицветното желирано кубче в чинията ви се оказва вашата салата.

Ястията всъщност са истински произведения на изкуството – малки, изискани и красиви. От онзи тип храна, за която се чудиш дали да я гледаш, или да ядеш.