Гери Михайлова е финансов журналист, който от понеделник до петък не откъсва очи от индексите. Явно адреналинът на борсите не й е достатъчен, защото го търси и на други места. През уикендите може да я видите стегнала раница за поредно пътешествие из планините. Увлича се също по пещернячество, а последната й любов е маратонското бягане. За тези неща ще си говорим друг път с нея, защото днес тя ни разказва за приключението, наречено зорбинг.

Снимка: Виктор Троянов

Какво представлява зорбингът?
Зорбингът е нещо, което само един новозеландец може да измисли! Това е голяма надуваема топка с вътрешна камера, в която човек може да влезе и да си се търкаля по поляните. Има и зорбове за игри във водата.

Почти съм убедена, че когато за пръв път някой се е напъхал в такава топка, го е направил за забавление, понеже другите екстремни спортове вече са му били омръзнали. После е установил, че от това може да се получи страхотна състезателна игра и доколкото ми е известно на следващите олимпийски игри в Сочи след 2 години зорбингът ще бъде представен редом до останалите спортове.

Откъде произлиза думата, предполагам, че си проучила преди да се впуснеш в приключението?
Думата произлиза от името на компанията Zorb Limited, която първа е решила да прави пари от тази непозната за хората атракция. Тя решава да го разпространи по света под формата на франчайзинг бизнес - по начина, по който се продават сандвичите. Само дето не знам той да е сред най-процъфтяващите бизнеси в момента.

Какво се казва като влезеш в сферата - возя се, търкулвам се, движа се, карам или... ?
Това сигурно зависи от кой край си. Хасковлията би казал, че с нея се правят "каваци". Аз лично като застанах пред кълбото, попитах учтиво дали вече е дошъл моят ред да се потъркалям с него.

Къде ходи да зорбваш? Някъде около София, на някоя поляна или по-далече?
Беше край Горна Баня, около София. Беше най-обикновена поляна с лек наклон. Спусканията се организираха от един клуб, който предлагаше услугата чрез сайт за колективно пазаруване.

Има ли някакви инструкции за безопасност преди да влезеш?
Опасност няма никаква. Не можеш да спукаш зорба, нито да се удариш, защото той е мекичък. Вътре си има колани, с които се завързваш, за да стоиш неподвижен, ако само ще те търкалят по склона.



Снимка: Личен архив

Колко е екстремно изживяването по скалата от 1 до 10?
Преди да отговоря, ще си призная, че съм правила доста екстремни неща в живота си по пещери, скали, изпълнения в стил "Тарзан"с въже от едната скала до другата, така че на зорбинга ще му поставя оценка 4.

С какво би сравнила изживяването зорбинг?
С изживяването, което носят онези въртележки по лунапарковете, на които предназначението им е да ти тестват издръжливостта на вестибуларния апарат. Хем те е страх, хем искаш да пробваш, хем после си казваш, че никога повече няма да се качиш, хем пак го правиш.

Предполагам е тесничко вътре, не изпитваш ли клаустрофобия от малки пространства?
О, няма такова нещо! Той е достатъчно голям отвътре. Има си достатъчно широк отвор, през който влиза въздух, така че няма опасност да се задушиш. Вътре си като хамстер и когато се заиграеш, клаустрофобията е последното нещо, за което би се сетил.

Колко струва приключението и колко трае като продължителност (предполагам, докато се претърколиш по склона или)?
На мен лично не ми струваше нищо, защото ми беше подарък от приятели. Ако попаднете на оферта в сайт за колективно пазаруване, може да ви излезе по 10 лв. на човек за 15-20-минутно търкаляне. Виждала съм и цени от 3 лв. за спускане, но не си струва да плащате по 50 лв. за да опитате зорбинг, понеже и на такива тарифи съм попадала.

Ако много ви хареса, може да си купите и свой - собствен зорб. Чисто нов струва към 800 лв., а употребяван може да излезе още по-евтино.