Зора (с ударение на "а") Романска е дизайнер на бижута. Винаги е обичала да рисува и е от хората, които се занимават с хиляди неща едновременно. Завършила е „Живопис” в Академия за изящни изкуства, а после и „Графичен дизайн” в Италия, където „останах да живея и работя дълги години”. За първото си бижу от кожи използва парчета, завещани от баба й, които „разнасях навсякъде с мен, с идеята все някога да направя нещо артистично с тях.” Иначе живее „тук и там” и винаги е пълна с много енергия:

Началото…

Започнах на шега - съвсем наскоро. Въпреки че идеята ме глождеше от доста време, все нещо отлагах да се захвана с осъществяването й. Всяко начало е трудно, но аз пък много исках да си направя нещо лично за себе си, нещо, което да нося с удоволствие. Сетих се, че имам няколко парчета кожа още от баба ми, които разнасям от години напред назад, с идеята да направя нещо артистично. И така се роди първото ми бижу. Тогава ме озари идеята, че мога да направя още такива аксесоари, но от качественa кожa и прецизно изработени.

Кожа….

защото e с безкрайни възможности. Много пъти вдъхновението за дадено бижу идва от самата кожа. Харесва ми, че допирът с тялото е много естествен. Всяко парче кожа е уникално и за това бижутата ми са в един екземпляр – никога не могат да се повторят детайлите.

Личният почерк…

Идеята ми е никъде по бижутата да не се вижда друго освен кожа, затова в повечето случаи използвам магнит за закопчалки.

Вдъхновявам се от... всичко което ме заобикаля, от хората, от цветовете, от картините.



Дразни ме… това, че винаги имам много идеи, а нямам време да ги осъществя. Много лесно се разсейвам – все пак съм зодия риби.

Наградата, с която се гордея най-много… определено е дъщеря ми Аура.

Най-много обичам.... хората, изкуството, пътешествията... обичам да се забавлявам, дори и когато работя. От малка си избрах професия, която не може да бъде друга, освен забавна! Когато ме питат какво работя и отговоря художник, хората ме поглеждат странно и се усмихват. Ами, работа си е (смее се)!

Музиката… е магия, а нотите, инструментит - истинско вдъхновение. Слушам много стилове музика - според момента, настроението, мястото.

Възхищавам се… нa всеки, който има смелостта да се занимава с нещо, което му доставя удоволствие и наистина обича и умее да прави.



Мечтая… за хиляди неща, всеки ден се появяват нови и нови мечти. Малки и големи. Човек никога не трябва да спира да мечтае. Много ми харесва да вярвам, че когато видиш падаща звезда, трябва веднага да си пожелаеш нещо и то ще се сбъдне! Често гледам към звездите.

 

България… Нямаше ме доста дълго време, но в момента живея тук - вече 3 години. Намирам България за красива и с огромен капацитет, но за съжаление нещата се развиват супер бавно и има доста хора, които гледат само собствените си облаги. Въпреки, че постът им не би трябвало да го позволява.

Тук… хората трябва да се усмихват повече! Има много възможности и поле за изява. Заобиколена съм от млади и талантливи хора, смятам, че не трябва да се губи надежда, а да работим много и с високо вдигната глава да казваме че сме българи.

Зад граница...

Единият ми крак е тук, другият в Италия - така е от 97-ма година. Никога не съм си представяла да живея на едно и също място. Дори в този момент за известно време живеем със семейството ми в Мексико. Човек събира много енергия, когато пътува. Надявам се цял живот да имам възможността да се връщам в и да напускам България.



Сега накъде…
Понеже няма как да правиш хиляди неща едновременно, се радвам на късмета да открия страстта си към бижутата. В момента искам изцяло да се отдам на това! И хубавото е, че с постоянните пътешествия, черпя вдъхновение за новата лятна колекция.