Той е Живко. Познавате го от кулинарното риалити Lord of the Chefs. В момента Живко е личен готвач на българския посланик в ООН, и освен да готви в Ню Йорк, му се случват куп други интересни неща. Като например среща със световноизвестния кулинар Жак Пепен. 

За Жак Пепен не знам какво да кажа… Tой е институция в кулинарията. Щом седнах до него, ме обгърна една невидима сила, лъхаща от този човек. Попита ме с какво се занимавам, а аз му отговорих, че съм говач и готвя за българския посланник в ООН. „Оооо, много хубаво, радвам се и ти желая успех!” – пожела ми Пепен, а след това, докато подписваше книгата ми, добави „Знаеш ли, аз пък съм готвил на Шарл де Гол."

Живко с Жак Пепен. Снимка: личен архив
 

Питам го какво обича да яде нашият посланик и какво му приготвя Живко за делници и празници.

В ежедневието се стремя да готвя по-разнообразна храна, с повече сезонни зеленчуци, макар че в Ню Йорк има такова разнообразие, че сезоните се сливат. Задължително готвя супа. По това време на годината тук е студено, макар и не толкова като в България. Топлата супа в зимните месеци действа като лекарство.

За специални случаи използвам всичките си умения и въображение, за да приготвя коктейл, обяд или вечеря. Използвам морски продукти от борсата на Ню Йорк, които са уловени буквално няколко часа преди да ги купя.

В навечерието на Бъдни вечер и в духа на коледните пости бих искал да споделя с вас една рецепта за ябълков сладкиш.

Снимка: Живко Иванов, личен архив

Продукти на тестото:

250 г брашно
125 гмаргарин
1 яйце
щипка сол
2 супени лъжици мед

Продукти за пълнежа:

4 ябълки
50 г масло
100 г захар
1 ч. л. канела

Омесвам меко тесто. Оставям го за 20 минути в хладилника. Разточвам в кръгла форма, като оформям ръб с около 2 пръста височина и връщам вече готовата форма в хладилника. Приготвям ябълките – обелвам ги, поставям ги в купа със студена вода с лимон или само минерална вода, за да не потъмнеят. След това ги нарязвам на полумесеци и ги слагам в дълбок съд, заедно със 50 гмасло,100 г захар и чаена лъжичка канела. Щом омекнат, се подреждат във формата и се заливат със соса който са пуснали при готвенето. Паят се пече на 170-180 градуса, за около 40 минути.

Да ви е сладко!