LadyZONE.bg: Разкажете за пътя, който сте извървяла преди да стигнете до настоящия връх?

Вера Шандел: „Връх е силно казано! Завършила съм Международните икономически отношения (МИО) и второ висше „Бизнес администрация”. Още докато следвах, работех счетоводство в зората на българската законност като служител на държавно предприятие. След като се дипломирах, реших, че с натрупания опит съм готова да основа собствена счетоводна фирма,  което направих. След това, през 2003 г., животът ме срещна с киното. Усетих, че тази индустрия ме влече и за това предпочетох да се отдам напълно на седмото изкуство редом с френския продуцент Патрик Сандрен, вместо да съм в екипа на Deloitte Touche - една от 6-те международни одит къщи, която на времето ми бе направила предложение за работа.

В продуцентската къща на Патрик (“Sofilm”) бях основният финансист и така до лятото на 2010 г., когато след последната ми данъчна ревизия се качих на сцената на "Soul in da hole", заедно с Рони и секстета на Мишо Йосифов. Така започна всичко...”

LadyZONE.bg: От колко време се занимавате с музика?

Вера Шандел: „Професионално - от месец април 2010 година. А като дете участвах в продължение на две години в детския вокален ансамбъл „Сребърни Звънчета”, град Кюстендил.”

LadyZONE.bg: Как се роди страстта Ви към музиката?

Вера Шандел: „Музиката винаги е била част от моя живот. Чрез нея (пре)откривам различни светове, преминавам през обогатяващи душата състояния. С нея всичко е по-красиво, по-истинско, по-чувствено и сравнително по-значимо. В интерес на истината, като малка много обичах да пея на стълбището – получава се чудна акустика. (смях) От друга страна, сцената винаги ме е впечатлявала – силата, излъчването и енергията на изпълнителите, предразполагат другите (публиката) да мечтаят!

LadyZONE.bg: Какво Ви носи пеенето?

Вера Шандел: „Помага ми да опознавам себе си. Смея да твърдя, че душата е свързана с музиката (и обратното). Гласът е изключителен инструмент и много се радвам, че той е моят ключ към музикалния бранш.”

LadyZONE.bg: А композирането на песни, сценичните изпълнения?

Вера Шандел: „Мелодиите се раждат сами в съзнанието ми. Тананикам си, понякога дори с текст, но за момента не съм написала първата си песен. Може би ми липсва смелост!? Що се отнася до сценичните изпълнения –  те са изключително удоволствие. Невероятно е, че имам шанса да съм изпълнител! По време на шоу се създава толкова силна и чиста връзка между мен и публиката – заедно установяваме една вълнуваща интеракция. Сцената ме предразполага да давам най-доброто от себе си. Всеки път изпитвам чувството на неописуемо щастие. Голямо удоволствие е.”

LadyZONE.bg: За Вас какво означава музиката?

Вера Шандел: „Живот!”

LadyZONE.bg: Кое е най-предизвикателното в музикалната индустрия?

Вера Шандел: „Да се изхранваш чрез професията си.”

LadyZONE.bg: Какво е необходимо на един изпълнител, за да просперира в този бранш?

Вера Шандел: „Страст към това, което прави. Работа, която да го ощастливява. Постоянство. Същевременно с всичко това, да не се взима много на сериозно.”

LadyZONE.bg: Какви са Вашите beauty ритуали, за да поддържаш естествената си красота?

Вера Шандел: „Добро настроение е основното за мен! После вече идва ред на кремчетата, гримовете, масажите и др. А ритуалите за добро настроение... любов, разбирателство, музика и танци.”

LadyZONE.bg: Кажете ни повече за проекта French Boudoir.

Вера Шандел: „Идеята за „French Boudoir” се роди след първото ми музикално изпълнение, което бе в един филм, заснет заедно с Ангел Заберски, който свиреше на пиано. В него изпълнихме „Sentimental journey” на Дорис Дей (1944 г.).

След края на снимките, Ангел ми каза, че ме е чул как говоря със съпруга си Андре, който е и режисьор на филма и че според него трябва да пея на френски език. Аз му отвърнах: "Само ако ти свириш!"

Към края на 2011 г. представихме кабаретния спектакъл „French Boudoir” за първи път на сцена. Обикновено сме с трио (пиано, бас, барабани). Музикантите, които ни следват са Борис Таслев или Митко Карамфилов на бас и Стоян Янкулов - Стунджи или Митко Семов.

Опитвам се всеки път да разнообразявам репертоара, засягайки различни тематики. На 21 май, четвъртък, в Studio 5 от 22.30 ч. ще представим новия ни спектакъл, озаглавен “Jazz Boudoir Аndrogyne”, в който ще представя мъжката и женската гледни точки за отношенията между двата пола, чрез френски шансони и американски джаз стандарти.

LadyZONE.bg: Какво представляват за вас френските шансони?

Вера Шандел: „Те разказват истории...  Да изпълнявам френски шансони е изключително удоволствие. Чрез тях успявам да изразявам чувствата си, отношението ми към света, както и цялата романтика, с която те ме зареждат.„

LadyZONE.bg: Трудно ли беше да предприемете нещо свое (отделно от „Sentimental Singers)?

Вера Шандел: „Идеята за “French Boudoir”, се роди преди концепцията „Sentimental Swingers”. Но все пак от намерението до неговото осъществяване пътят може да е дълъг. Аз го направих, благодарение на опита, който придобих от участията ни на трите. Дълго събирах кураж, но се радвам, че го направих, защото и този проект носи радост и има публика, която го очаква.

LadyZONE.bg: Какво Ви донесе това начинание?

Вера Шандел: Предизвика ме. На мен лично ми носи много - като човек, жена, певица и изпълнител. Чрез него се усъвършенствам и се себереализирам.

LadyZONE.bg: Какво Ви предстои в професионален план?

Вера Шандел: „Освен проектите, с които се занимавам – Sentimental Swingers и (French) Jazz Boudoir, с Андре подготвяме два нови спектакъла, но позволете ми да ги запазя в тайна за сега.”

LadyZONE.bg: Дефинирайте успеха.

Вера Шандел: „Според мен човек е успешен всеки път, когато съумява да е по-добър в това, което прави от предния път. Най-големият успех е да се събуждаме всеки ден малко по-осъзнати за това, което мислим и чувстваме. Така се доближаваме повече до щастието – а от това по-голям успех, май няма.”

LadyZONE.bg: На какво са Ви научили трудностите?

Вера Шандел: „Аз харесвам трудностите. Всеки път когато преодолея конкретно препятствие, пред мен се отварят светли пътища, водещи ме до следващото прекрасно нещо в моя живот. Не е лесно да се изправяме пред тях, но е добре да го правим и да ги използваме като инструмент за промяна, за в бъдеще. Без тях, може би, ще се окаже че седим на място, на една гладка повърхност или още по-лошо – пързаляме се надолу. (усмивка)”

LadyZONE.bg: Какво е да си жена в България 2015?

Вера Шандел: От една страна да си човек в България е предизвикателство. Трудно е, но същевременно тук има възможност за развитие. От друга страна, да си жена в частност, сега през 2015 г., е... приятно. Може би това мое мислене се дължи на това, че съм заобиколена от чудесни хора, на които съм благодарна за всичко, което ми се случва в живота ми, а то е много и хубаво.”