На днешния ден Васко Петров Василев празнува 45-годишнината си. Житейският му път показва, че това прави цели 41 години от първия момент, в който се докосва до цигулка. Докато учи в Централното музикално училище към Московската консерватория (за даровити деца), печели международните конкурси "Жак Тибо" в Париж, "Карл Флеш" в Лондон и "Паганини" в Италия. При тези бързи темпове на развитие, не е странно, че едва на 14 години става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера в Лондон.

Голямата му любов - цигулката

Васко свири еднакво добре както на класическа цигулка, така и на електронна. Неговата любов със струни е "Амати". От този модел цигулки съществуват само десет екземпляра в целия свят. Неговата е на възраст около 305 г. Самият той споделя, че между цигулката и жената има много общо, защото и двете се търсят по еднакъв начин – трябва да си паснете, за да ти хареса.

Памела Никълсън

Връзката на Васко и Памела е особена и много специална. Той започва работа с дъщеря й – световноизвестната цигуларка Ванеса Мей, когато тя е на 10 години. Тя – малка, никога не е свирила нещо на Чайковски, той – с най-доброто зад гърба си, а именно – руската школа. Връзката с учителя на дъщеря й не е просто физическа страст или професионална близост. Връзката им е приятелство, съвместни проекти, искреност, общи интереси, любов, доверие... Преди години цигуларят прави изненада на своята любима на летището в България чрез предаването "Море от любов", като в записаното видео й казва много силни думи - "Дори да си без крака, без ръце, да си стара, да мразиш музиката, да си ресторантьор - ще те обичам винаги, винаги, винаги!". Васко и Памела се разделят през 2008 година. Въпреки това виртуозният цигулар твърди, че с всичките си гаджета е оставал приятел.