Джон Ленън ще остане завинаги на 40 години. На 8 декември 1980 г. в Ню Йорк великият певец, музикант и основател на легендарните "Бийтълс" е убит. Във фаталния ден, преди 36 години, убиецът му - Марк Чапмън пресреща Ленън пред дома му и взема автограф от него, върху албума Double Fantasy. Слес това остава да го чака край оградата. Когато в В 22:50 на същия ден лимузината на Джон се връща, Чапмън е го вика по име. Следват 5 изстреляни куршума. Ленън успява да направи шест крачки с куршум в аортата и падайки, повтаря: "Прострелян съм, прострелян съм."

Марк Чапмън остава на място, с 38-калибрения револвер в ръка, шепнейки "Току-що убих Джон Ленън!". След това съблича палтото си, завива краката си, изважда книга и започва да си чете.

По-късно Марк Чапман е освидетелстван като психично нестабилен и умствено разстроен.
Отишъл си е един човек, който буквално е разместил пластовете на музиката и цветовете на живота. Направил го е не със сила, а с въображение и талант. Използвал е не кран, а малки черни символи, които наричаме ноти.

"Когато бях на 5 години, майка ми казваше, че щастието е ключът на живота. Когато тръгнах на училище, ме попитаха какъв искам да стана, когато порасна. Написах – „Щастлив”. Казаха ми, че  разбирам въпроса. Отговорих им, че не разбират живота."

Снимка: Getty Images

Коледното послание, което ни оставя Джон Ленън остава във времето като едни от най-силните думи за равноправие и светлина. Коледата на Джон е онзи повод, който повдига брадичката ни и с поглед, вперен в очите, ни пита - А ти какво направи, за да бъде светът по-добър? 

"...И ето, че е Коледа, за слаби и за силни

За богатите и бедните, пътят е дълъг,

Честита Коледа за черни и бели

за жълти и червени, и спрете битките.

Весела Коледа и Щастлива нова година

Да се надяваме, че ще е добра

и няма да има страх."