"Не подозираме колко сме силни, до момента когато единственият ни избор е да бъдем такива." - Боб Марли

LadyZONE.bg: Какво се промени във вас след като разбрахте, че синът Ви Борис е диагностициран с аутизъм?
Надежда Данабашева: "Всичко се промени – от ежедневието ми до това как възприемам света, зобикалящите ме хора, смисъла на съществуването ни дори. Неизбежно е подобен случай да не те промени. Същевременно не мога да кажа че е само в отрицателен смисъл, напротив, мисля че диагнозата на Борис ме направи по-добър човек, по- земен, по-внимателен и по- силен."

LadyZONE.bg: Какво ви научи живота за аутизма през последните години?
Надежда Данабашева: "До преди година и половина не знаех нищо за аутизма. Все още е така, нещата които съм научила са много малка част от това, което знаят по света за това състояние. Мисля, че всички ние тепърва ще научаваме още за аутистичния спектър, причините за неговата поява и начините за преодоляването на това състояние."

LadyZONE.bg: Според вас има ли случайни неща в живота? Защо?
Надежда Данабашева: "Има случайни неща. Би било нелогично да вярвам в обратното. От друга страна, аз съм много логичен човек, но ако ме питат дали вярвам в карма, съдба, Господ или някаква друга висша сила, отговорът ми е да. Ако ме питат дали е случайност че Борис се появи в нашето семейство и е аутист, също не мисля че е случайно. В тийнейджърските си години попаднах на една проповед, в която се казваше: "Бог няма да ви изпрати нещо, което не можете да понесете". Отдавна не слушам проповеди, но оттогава тези думи останаха запечатани в съзнанието ми. Смятам, че животът не ми поднася нещо, с което не мога да се справя. Напротив, предоставя ми това, защото съм единствената, която може да се справи с него. За мен Борис е дар." 

LadyZONE.bg: Довършете изречението: Силата на една жена е...
Надежда Данабашева: "Там където е силата на всеки човек - в сърцето, в ума, вътре в нас. За мен знанията и емоциите вървят ръка за ръка. И двете ни помагат в различни обстоятелства, изпитания - от тях си патим, от тях се учим и когато се налага, на тях се „облягаме”, за да изплуваме отново на повърхността. Ако имате помоща и подкрепата от семейството, приятелите, колегите… тогава сте истински богати, но ако човек не вярва в себе си, няма кой да му помогне, освен самият той - силата е в него."

LadyZONE.bg: Как поддържате вашата усмивка?
Надежда Данабашева: "Като гледам децата си как спят, когато котките ми мъркат и когато съпругът ми ми прави кафе всяка сутрин, казвайки ми че ме обича. Също така когато ям сладолед... Усмивката ми не е капризна, не е трудно да я повика човек." 

LadyZONE.bg: Какво бихте казали на другите майки, които има дете с аутизъм, но не смеят да говорят и се затварят в себе си?
Надежда Данабашева: "Не познавам такива майки, но ако някъде има родител който не смее да говори за състоянието на детето си, бих го посъветвала да прегърне детето си, да приеме фактите и да ходи с високо вдигната глава. Нашите деца не са повредени, те са уникални*. Кураж!"

*уника̀лен (прил.)
Значение на думата уникален
1. Който е единствен по рода си, неповторим, забележителен, изключителен
2. Прен. Който е оригинален, странен.

LadyZONE.bg: По какъв начин професията ви помага да продължавате напред?
Надежда Данабашева: "Аз съм дизайнер на игри и управлявам IT проекти. Обожавам работата си и съм добра в нея. Тя е креативна, богата на смисъл и на възможности - удовлетворението е неповторимо когато завършим успешно даден проект или когато измислим интересна, комплексна игрова механика, на която потребителите откликват позитивно. А хората, с които тази професия ме събира са просто епични, без екипа и колегите си съм загубена.

От друга страна, смея да твърдя, че съм на "ти" с всички нови технологии, което е изключително полезно и за Борис. Било то хардуер като Google Glasses или българският софтуер, насочен към осъществяване на комуникация или езиково обучение на деца с аутизъм, говорни нарушения SOAR... няма значение, всичко може да бъде полезно. Убедена съм, че игрите, които подбирам за Борис допринасят за неговата концентрация, развиват координацията и паметта му, даже и фината моторика на ръцете, когато играе с джойстик на PSP." 

LadyZONE.bg: Според вас, каква е причината аутизмът да бъде толкова „лошо” приет в съвременното общество? Как би могло да се промени това?
Надежда Данабашева: "Както от всеки друг „непонятен” факт, хората се страхуват. Неизвестното плаши. Частично аутизмът се свърза с агресия, тъй като бидейки неразбрани, аутистите (понякога) могат да реагират враждебно. Това, както и всеки друг симптом на аутизма може да бъде преодолян. Да, иска се много работа, търпение, спокойствие и знания, но е напълно възможно.
Ние с Борис го преодоляхме, но незнанието и донякъде нежеланието на другите да вникнат в проблема води до отрицание. Не мисля че аутизмът е лошо приет в обществото, по-скоро хората си заравят главите в пясъка и не искат да обърнат внимание на тези души, но това важи и за много други сходни проблеми и обществени групи. Ще ви дам пример - нашето дете беше прието в детска градина и когато информирах директорката, че е диагностицирано, 10 минути по-късно Борис бе отписан от учебната система под претекст: "по желание на родителите". Има дете, има проблем. Няма дете, няма проблем."

LadyZONE.bg: Как мислите, че вашата история ще промени общото виждане за аутизма?
Надежда Данабашева: "Надявам се хората да разберат две неща: първото е колко е важно ранното диагностициране и разпознаване на симптомите. Колкото по-рано, толкова по-голям шанс има детето да отключи нужните знания и умения. Второто е, че аутизмът е доживотно състояние, но не е смъртна присъда. Децата имат шанс да бъдат самостоятелни, полезни, дори успешни, необходимо е само да им се даде шанс."

LadyZONE.bg: Какви са очакванията Ви от участието Ви в TEDxMladostWomen? 
Надежда Данабашева: "Освен моята тема, останалите лектори са фантастични. Всеки един от тях е със страхотна, смислена и много положителна кауза. Това са група прекрасни, позитивни хора, които ме зареждат и ме провокират да мисля над нещата от живота. Това е винаги полезно и градивно. И аз като повечето хора изпадам в клишета. Стереотипите са ми инжектирани от ранна възраст и когато някой ми покаже обратната страна на монетата, мога само да го му се възхищавам."

LadyZONE.bg: По какъв начин ще продължите започнатото с TEDxMladostWomen?
Надежда Данабашева: "Обикновено ме канят на подобни събития заради професионалната ми насоченост. TEDxMladostWomen е първата ми публична изява на тема аутизъм. От много време, под влиянието на мои приятели, искам да започна собствен блог, където да споделям опита, който натрупахме с Борис и може би това ще бъде естественото продължение на темата. Искам да създам местенце където родители, сблъскващи се с тази диагноза да почерпят ако не знания, то поне Надежда."