Една от най-забележителните и богати дами на 20 век се ражда на 25 декември 1870 година в Краков, днешна Полша. Рожденото име на Хелена е Чаяа Рубинщайн. Родителите й са с еврейско потекло, а самата тя е най-голяма измежду останалите си седем сестри. През 1892 година се наложило Хелена да се премести в Австралия. Въпреки че тогава семейството й било бедно, Рубинщайн не останала незабелязана от местните австралийки, благодарение на приятния си млечен тен и стилни дрехи. Съвсем скоро кремовете й започнали да се продават много добре.

Първият крем, който създала сама, се казва незнайно защо „Валаз”. В създаването му участвали и нейните близки в Европа, които се включвали като изпращали редовно съставки, които в Австралия тя не можела да си набави. Съвсем скоро Чаяа се превърнала в Хелена и можела да си позволи да отвори магазин за кремове и помади на главната улица. Следващата спирка на набиращата скорост Хелена била Сидни, а след нея и Лондон. Така се зародила една от първите козметични компании в света.

През 1908 година Хелена се омъжила за американския журналист Едуард Титус в Лондон, от когото ражда две деца. По време на Първата световна война се местят в САЩ, където Рубинщайн продължава да жъне успехи. През 1938 година се развежда, за да се омъжи за втори и последен път – този път за принц Арчил Гуриели-Чкония. Хелена умира на 1 април 1965 година на 94-годишна възраст, но оставя зад себе си несметни богатства и дава на жените красота и младост. Съвсем заслужено я наричат кралица на грима и императрица на красотата.

Към размислите>>
 

„Няма грозни жени, само мързеливи.”

„Нищо, което е полезно, не идва лесно.”

„Въпреки че денонощието има само 24 часа, аз работех по 50!”

„Красотата е сила.”

Размисли от Есте Лаудер>>


„Някои жени не искат да купуват нещо, за което не трябва да платят голяма сумa.”

„Извличайте плюсове от всяка ситуация. Всяка.”

„Говорете по-малко, отколкото повече. Ако искате да бъдете умни, играйте глупаво.”

„Хвалебствената статия за теб струва колкото 10 реклами.”

Размисли от Елизабет Арден>>


„Обичам бързите решения.”

„Работата беше моята разкрасителна процедура.”

„Нанасяйте грима си на дневна светлина, именно където се налага да го носите.”

Съвети от една преуспяла бизнес дама>>

„Работете усилено. Работата държи бръчките далеч от ума и духа.”

„Малката промяна прави големите суми.”

„Станете от масата в момента, когато чувствате, че може да изядете още малко.”

Размисли от Типи Хедрен>>