Елън Джонсън-Сърлийф е 24-ят президент на Либерия и първата жена президент на африканска държава. Печели изборите през 2005 година. Наричат я „Желязната лейди” на Либерия заради строгия си характер и решителност. Тачърския прякор получава след като оцелява след 10 години, прекарани в затвора заради критики към тогавашния президент Тейлър.

Завършва Харвардския университет със специалност бизнес администрация. През годините е била заместник-министър на финансите и министър на финансите. През 2011 година печели повторно изборите за президент, както и Нобелова награда за мир, като признание за усилията й да обедини Либерия, която години наред е била разпокъсвана от кръвопролития и конфликти.

"Аз ще бъда жена лидер и президент. Но се радвам да бъда жена, защото мисля, че това ще доведе до допълнителни плюсове. "

„Това е много важен ден в живота ми. Искам да напиша историята. Дори това да означава, че трябва да ходя пеша 10 часа, аз ще го направя.”

„Размерът на мечтите ти трябва винаги да е по-голям от капацитета ти. Ако мечтите ти не те плашат, значи не са достатъчно големи.”

 

„Тъй като все повече хора стават по-образовани и жените също се образоват, ценностната система трябва да бъде по-засилена и зачитането на човешкото достойнство и човешкия живот да става по-добро.”

„Жените работят по-упорито. И жените са по-честни, те имат по-малко причини да са корумпирани.”

Размисли от Голда Меир>>

 

„Всички жени знаят, че днес могат да бъдат каквото си поискат. Тази трансформация за мен е най-задоволителното нещо.”

 

„ Смятам, че ако в семейството я няма сплотеността, мъжкият характер е с тенденция да стане по-доминантен, репресивен и нечувствителен. Голяма част от този извод идва от факта, че липсва образование.”

„Бъдещето принадлежи на нас, защото не сме взели такса за това. Ние имаме ангажимент, ние сме находчиви, ние имаме силата нашите граждани да мечтаят в Африка да има чиста вода за всички.”

Размисли от Мадлин Олбрайт>>

 

„Аз не съм магьосник. Не мога просто да размахам вълшебната пръчица.”

 

„Работя усилено, работя до късно и няма какво да ми тежи на съвестта. Когато си лягам, заспивам спокойно.”

„Някой трябва да погледне историята – какво съм направила. Платих висока цена, която много хора не осъзнават.”

„Когато поех поста, Либерия започна да се възстановява от години на пренебрегване. Нашите хора са довели чиста вода в сърцето на Монровия на деца, които никога не са пили с вода от чешмата.”

Размисли от Маргарет Тачър>>

 

„Народът на Либерия знае какво означава да бъде лишен от чиста вода, но също така знае какво е нашите деца, за да започнат да се усмихват отново с възстановяване на надеждата и вярата в бъдещето."

"Призовавам моите сестри и братя да не се страхуват. Не се бойте да говорите за несправедливост, въпреки че може да бъдете превъзхождани по численост. Не се бойте да търсите мир, дори ако вашият глас е нищожен. Не се бойте да поискате мир.”

Размисли от Рейчъл Карсън>>