Топли бижута - така се наричат тези малки симпатични фигурки. Една енергична и щура жена превръща суровата вълна в резени ябълка, круша и диня, пингвини със сърчица на дупето, чаровни дяволчета, кексчета и изобщо всякакви разни-безобразни неща. Със сигурност си е убождала пръста стотици пъти. Но по-важното е, че не заспива 100-годишен сън след това, а продължава да твори. Коя е тя, какво е плъст и как да си направим мартеничка от вълна - четете по-надолу.

Представи ни се с няколко думи – коя си, какво работиш…
Рая съм и сега работя като графичен дизайнер! Сега-сега... вечеее не знам колко години! ;-)

А сега ни разкажи за хобито си да правиш топли бижута.
Тя точната дума си е хоби  - как ме уцели!? Занимавам се с техниката плъст от много години... Да го кажа по-снобско, професионално от около 7-8 години. Завършила съм Художествената академия, специалност текстил и се занимавам с т.нар. художествен текстил. Демек изкуство уж правя, и то като се замисля е „сплъстено“ ;-)



Откъде започна всичко?
С бижутата – ей така, на шега! Понеже (не дотам изненадващо) станах мама и така вече, ехе година и нещо, и от много обич и сополи не ми остава време за големи неща. И ти да видиш, дойде Коледа и как да не врътнеш някоя закачка... От една закачка па на друга, па станаха… не знам колко си. А после като мина Коледа, се запалих и викам: то комерсиално-комерсиално, ама забавно - и хайде хоп! – я и малко забождащи се закачки и така ;-)


Разкажи ни малко повече за техниката плъст... като на лаици.
Ооо, няма да е като за лаици – ще си стане цяла досадна лекция! С няколко думи това е вид сплъстяване на непредена вълна. Има различни техники на плъст, в зависимост по кой край на света го потърсиш. Оказва се, че където и да погледнеш, плъст намираш – още от преди няколко хиляди години и дори  в Африка, където някак не си представяме да творят неща от вълна! Плъстите се ползват за какво ли не – за шапки (европейците му викат филц), за валенки по Русията, за ръкавици, в промишлеността много се ползва за производството на тенис топки, на пиана...

Ако някой се запали от това, което ти твориш, и реши да опита, с какво трябва да започне?
Да си купи материали и търпение – че си е мазохия малко!



Какви са необходимите материали?
Непредена вълна – багрена, тоест цветна, игла за плъстене или казано по научному, иглонабиване. Това е точното название на техниката, която се ползва в случая. Материалите се продават за масово ползване от няколко години и в България, в магазините за материали за художници.

Техниката има ли установени традиции в България?
Имааа... как?! Казано най-просто, българските ямурлуци и калпаци се правят от плъст. В България се прави със сапунена вода, вълна и голям бой по изделието. Непредената вълна се подреждала върху зебло и после се навивала на пръчка – залива се с вода и сапун и бой, бой… след няколко часа – те ти ямурлук! Нежната технология на иглонабиване се е зародила, мисля, в Англия или Германия, и то с промишлени цели, ама ние художниците сме я префасонирали. Нарича се още суха плъст – вълната полека се оформя със специална игла за плъстене до желаната форма и после се декорира.



Колко големи са бижутата, които ти правиш?
Моите? Всякакви… ха-ха, размерът няма значение!

Как ти хрумват идеите за формите им?
И аз не знам, честно казано... То и самият материал си те води...



Как можем да си направим мартеничка с тази технология?
Вземате чепка бяла и чепка червена вълна, с множество повтарящи се движения с иглата за плъсти полека сплъстявате от едното и от другото по едно топче – връзвате ги с конче и готово!



Ти самата обичаш ли сама да си правиш мартенички или си купиш?
Честно ли?... Обичам да ги купувам. Но обичам да получавам ръчно правени и точно такива купувам. От онези хубавите баби, с напуканите лица, дето бъцкат мартенички и докато седят на сергията!

Как се отнасяш към факта, че пазарът ни е залят от мартеници, произведени в Китай?
Е, как да се отнасям... Евала на китайците, милите, щом и за нашите мартенички смогнаха. Срамота за нас! Поредният парадокс по нашата земя.



Най-топлото, меко и вълнено пожелание, което можеш да отправиш по повод Баба Марта?
Олееееееее, ами какво, какво… Много любови, топли приключения и здрави мисли!