Хю Хефнър, основател и главен редактор на легендарното мъжко списание "Плейбой", е починал от естествена смърт на 91-годишна възраст. Списанието съобщи тъжната новина в Инстаграм профила си, споделяйки черно-бяла снимка на Хефнър с цитата "Животът е прекалено кратък, за да живеете мечтата на някой друг".

Хю Хефнър, създал през 1953-а известното с нецензурното си съдържание списание, е починал сред близките си в легендарното имение "Плейбой" в Лос Анджелис.

Списанието не само се превърна в най-продаваното и влиятелно мъжко издание, но и наложи термина "плейбой" като синоним на смелия, бохемски и отговорен начин на живот. Мнозина дори го наричат Бащата на сексуалната революция. Към момента списание "Плейбой" се издава в над 20 държави, включително България; продуктите с емблематичното лого пък носят оборот от над 1 млрд. долара годишно, съобщават от българското издание на "Плейбой".

"Баща ми живя изключително въздействащ живот като медиен и културен пионер, както и като основен флагман на движенията за свобода на словото, граждански права и сексуална свобода. Той бе нагледната дефиниция на лайфстайла и философията, стоящи в сърцето на бранда "Плейбой", една от най-разпознаваемите и харесвани марки в историята. Всички ние – съпругата му Кристъл, сестра ми Кристи, братята ми Дейвид и Марстън, както и служителите на Playboy Enterprises, прекланяме глава пред делото му", коментира творческият директор на компанията Купър Хефнър.

Снимка: Playboy

След като завършва военната си служба и прекарва няколко години в различни сфери на издателската дейност, в началото на 50-те години на миналия век Хефнър вижда социално-пазарна нужда от луксозно мъжко списание. Първоначалната му инвестиция е набрана чрез залагане на мебелировката в дома му и заеми от близки и приятели – но резултатът, първият брой на "Плейбой" през декември 1953-а, е мигновена сензация.

От самото си начало "Плейбой" се доказва като много повече от каталог за красиви и разголени дами на луксозна хартия – прогресивните виждания на Хефнър по отношение на сексуалността, хумора, литературата, политиката и културата, правят от изданието същинска Мъжка библия; име, с което наричат "Плейбой" и до ден-днешен. Сред авторите, публикувани на страниците му, личат имената на Рей Бредбъри, Джон Ъпдайк, Иън Флеминг, Джоузеф Хелър, Габриел Гарсия Маркес, Джак Керуак и Кърт Вонегът.

Легендарното "Плейбой" интервю, до голяма степен поставило стандарта за качествена журналистика, дебютира през 1962-а, когато пред изданието застава джаз иконата Майлс Дейвис. Като водещ на телевизионното шоу "Playboy's Penthouse" Хефнър за пръв път дава възможност за изява на изпълнители от различни раси, а в опит да се противопостави на консервативните порядки в южните щати, открива "Плейбой" клубове в Маями и Ню Орлийнс.

Снимка: Getty Images

Когато американските пощи отказват да разпространяват списанието на абонатите му, Хефнър отвежда казуса до Върховния съд – а победата му е исторически крайъгълен камък в борбата за свобода на словото. Категоричното му убеждение, че властта няма място в спалнята на средностатистическия гражданин, е призната и от лидерите на движенията за равнопоставеност на хората с различни сексуални ориентации.

През 80-те години на миналия век създателят на "Плейбой" получава своя звезда на Алеята на славата в Холивуд, а книгата на рекордите на "Гинес" го разпознава като най-дългогодишния главен редактор на периодично издание на планетата.

Почивай в мир, Хю Хефнър!