За своите роли оперният бас Ангел Христов, солист в Софийската опера, казва че те са "от другата страна” на любовта. Тенорите са любовниците, баритоните са отхвърлените, а страшните и отмъстителните персонажи се изпълняват от ниските гласове, какъвто е и неговият.  

Как въздейства любовният сюжет върху оперната публика?

Хората, които идват на опера винаги се вълнуват. Операта е сценично изкуство и хората отиват да видят какво става там, не само да слушат певци. Всяка една опера общо взето е на любовна тематика. Дали любовният сюжет е представен от леката страна в такива опери като "Любовен еликсир”, където няма убийства, отмъщения или тежка любовна история, дали ще бъде романтична като "Ромео и Жулиета”, или пък "Отело”, която е другата крайност на любовта, винаги въздейства на хората. Играл съм момче, което е влюбено, в операта "Дон Жуан”.  Мазето е един персонаж, който се жени, но Дон Жуан разбива сватбата му. Това ми е досегът до тази страна в операта. Пял съм хора, които са отхвърлени по някакъв начин от любимите или ревнуват дъщеря си, или жена си.

Какво е за Вас любовта?

Любовта е много хубаво нещо. Тя трябва да присъства възможно най-много в живота на едни човек. Независимо дали говорим само за любов към един човек, децата, животните, природата, любовта възможно най-много трябва да присъства в живота на човека в днешния свят, в който живеем.

Какво подарявате на любимите си хора на 14 февруари?

Няма нещо определено, което да подариш на любимия човек, по-скоро идеята да го изненадаш по някакъв начин. Още повече, че аз не възприемам "малко”,  ако говорим специално за Свети Валентин. Малко е смешно - един ден в годината да има такъв ден на любовта, но пък защо не. Хората се радват подаряват си усмивки, целувки, сърчица, цветя. Съпругата ми мисли по същия начин, че не е нужно един път в годината да се подаряват такива неща. Денят си е много хубав, но ако може всеки ден да е такъв за хората, които се обичат. Това важи за всички дни - Денят на бащата, на майката, на жената, на телевизионния работник. Изненадата е едно много важно нещо, свързано с любовта и връзката между мъжът и жената.

Каква изненада Вие сте получавали?

Да бъда заведен на място, на което не съм ходил. Радвам се на нещата, с които ме изненадват. Особено, когато ми е направена изненада, която е била подготвяна дълго време. Разбира се, имали сме празници, на които даже не сме си подарявали нищо, но пък това не може по никакъв начин да ме разочарова, защото един подарък не е само материален.

Когато празнувате, има ли значение на 20 години ли сте или на повече?

Не би трябвало да има значение възрастта по никакъв начин. На 20 години може би ще прекараш по-хубаво, защото няма да си толкова зает, отколкото на 40 години или на 30. Няма да има деца около тебе, които да те разсейват най-малкото. Ако човек се чувства стар по душа, всичко му се струва черно, настроен е песимистично. Празникът няма да бъде празник и дали ще го забележи въобще, че съществува.

Какво ще кажете на тези, които ще бъдат сами на Свети Валентин?

Да празнуват Трифон Зарезан. А има хора, които обичат да са сами. Не е нужно празникът да го споделяш с някой. Може да си влюбен и да си празнуваш, а половинката може и да не знае, че съществуваш даже. Спомням си едно време на 8 март не знам дали ни караха или сами сме го правели, но купувахме цветя и ходехме по улиците и подарявахме на жени цветя. Не с цел, примерно да сваляме или да правим впечатление на момичета, а на всякакви жени и по-млади, и по-възрастни. Който е сам на Свети Валентин, нищо чудно до края на празника да не остане сам, ако прояви малко повече смелост и инициативност. В крайна сметка, всички на празника трябва да са настроени празнично.