Ники Илиев е име, което познавате - срещали сме ви с него точно, когато  "Чужденецът" излезе по кината, а след това присъствахме виртуално на сватбата му. Ники обаче съвсем не смята да спира и вече работи върху новите си проекти. Междувременно пълнометражният му кинодебют спечели...

Ще кажеш ли пак какви наградите спечели "Чужденецът"?
Спечелихме 4 награди - първата беше на "Златна роза" - тази на публиката, след това на "LA Comedy Fest" - "Най-добър пълнометражен филм" и "Най-добър сценарий" и още една - от "Manhattan International Film Festival" - за "Най-добър чуждестранен филм". 

Не са никак малко - как те накараха да се почувстваш всъщност?
Много хубаво. Наистина много добре - някак си се успокоих. Разбрах, че е имало смисъл - не само в България хората го оцениха, а и в чужбина.

Сега върху какво работиш?
Върху нов пълнометражен филм - пак ще е по-скоро комедия, но ще има и малко драма. Работното му заглавие е "Живи легенди" и го планираме за май-юни. Ще снимаме малко в София, но предимно на морето и една част в Монако.

Саня ще участва ли в новия ти филм?
Да, тя дава идеи и за сценария, както и за много други неща - за локации, за костюми, така че може да се каже, че работим заедно. Така беше и за "Чужденецът", така е и сега - всъщност тя ми помага в много повече посоки, не само с това, че играе във филмите.

Екип сте не само в живота, но и в работата?
Да, така се получава. Това, което искаме е да се заобикаляме с приятели, когато работим - така всичко се получава по-хубаво и по-лесно.


Защо избираш да правиш филми в комедийния жанр - и предният ти беше такъв, новият също ще бъде?
Струва ми се, че по-лесно ги пиша нещата, когато подхождам с чувство за хумор. Самият стил повече успявам да си го откроя. Макар че имам и един друг сценарий сега, който е за нещо като екшън драма. Но него май ще го оставим за по-нататък, защото ще ни трябват повече средства и може би ще е по-сложен за заснемане.

Чувстваш ли, че си намерил мястото си - режисурата ли е твоето нещо?
Да, определено. Особено след като направихме "Чужденецът", вече имам една цел и другите неща са между другото.

Значи ролята на режисьора ти е по-приятна от заниманията на актьора?
И двете ми харесват, но когато режисирам, се чувствам по-пълноценен - работиш повече с фантазията си и доста повече неща зависят от теб. Все пак актьорът е изпълнител и той трябва или да чака, или да подбира роли, които са добри за него. Това по някакъв начин невинаги те поставя в много изгодна позиция. Зависи, разбира се, понякога пък се случвад, но шансът е по-малък. Когато си режисьор нещата си зависят от теб и аз предпочитам да имам контрол.

Контрол фрийк (обсебен от идеята да контролира всичко - англ.ез.) ли си?
Не, не съм, но по някакъв начин на всеки му се иска нещата да му се получават и търси начин да ги осъществи. Открих, че вече не искам да се оставям по течението, защото не ми се чака просто. По-добре е да правя това, което искам. Сега.

Пожелаваме му успех, а междувременно от днес (11.01.13) "Чужденецът" е част от каталога на VOYO и можете да го гледате.