За розовите листенца и розовите бодли по пътя към короната, за коламаската и епилацията, за най-щурото лятно приключение, за завистта и чистосърдечността и за още куп интересни неща си говорим с Мис България 2011 - Ваня Пенева.

Тя е носителка на редица титли от конкурси за красота, като през 2007 г. става и „Царица на Долината на розите”. Следва българска филология в Софийския университет, а любимата й книга е "Анна Каренина". Хората я определят като добра, всеотдайна и усмихната.

Какво има по пътя на една казанлъшка роза до титлата Мис България – меки ароматни листенца или бодли?

Определено пътят никак не беше лесен. Особено в последния един месец, от кастингите, на които се явих, до последните минути на финалната вечер на конкурса. Взех решение да участвам малко преди да вляза в сесия. Майка ми беше скептично настроена, но реших да докажа на родителите си най-вече, а и на себе си, че мога да се справя и с двете неща. И засега успявам. За мен не е самоцел титлата, която нося от няколко дни. Все пак животът ми предстои и аз имам сериозни амбиции да се развивам професионално.

Подготвяш ли се вече за световния конкурс и как?
Да. Предстои ми един доста натоварен период до световния конкурс. Знаете, че момичетата, които представят своята страна там, се подготвят сами за конкурсната вечер. Така че през времето до ноември, когато трябва да замина за Лондон, ще имам доста работа. Успокоява ме фактът, че съм в „ръцете” на моите настоящи продуценти и организатори на конкурса „Мис България” ! no frame media. Поела съм ангажимент да се представя подобаващо и смятам, че с помощта на професионалистите, които ще ми помагат, ще успея да защитя титлата си.

Кое е най-нелепото клише, което чу или прочете за себе си, след като стана най-красивата българка?
Няма такова, поне за момента.

Отпразнува ли събитието по по-специален начин със семейството си?
За мен беше важна подкрепата на семейството ми през цялото време. Родителите ми и брат ми бяха сред публиката по време на финала, всички много се вълнуваха и срещата ми с тях непосредствено след финала беше много вълнуваща. За съжаление още не съм успяла да споделя емоциите си с тях на по-дълга среща. Имам доста ангажименти, срещи, интервюта...

Усети ли някаква завист от приятелки или всички те поздравиха чистосърдечно?
Аз съм позитивен човек, имам своите лични амбиции и това е нещото, което ме интересува. Приятелите и близките ми ме поздравиха, много се радват и аз съм убедена в тяхната искреност

Правиш ли си някакви домашни маски за красота - за лице или коса, и какви?
Разбира се, полагам грижи за кожата си, за косата, но не съм вманиачена.

Какво харесваш повече - френски маникюр или дълги нокти с рисунки?
Френски маникюр.

Екстеншън или естествена коса?
Естествена коса.

Епилация или коламаска?
Епилация.

С рокля или с дънки?
С рокля.

Високи токчета или равни чехли?
Високи токчета.

Защо реши да следваш точно българска филология?
Преди да вляза българска филология следвах политически науки в НБУ. Но от малка мечтата ми беше да уча право в Софийския университет. Е, не ме приеха тази специалност, но не съжалявам и за филологията. Смятам, че тя ще ми даде достатъчно знания, които ще ми бъдат полезни в журналистиката – професия, която много искам да упражнявам.

Мислиш ли, че ще вземеш по-лесно изпитите си в университета, след като  преподавателите ти вече знаят, че си Мис България?
Определено не залагам на този факт. Може да прозвучи нескромно, но по време на сесията, която съвпадна с конкурса, взех два изпита – единия с отличен, другия с много добър. А когато се явявах все още не бях новата „Мис България”.

Ако имаш пълната свобода да направиш журналистически материал, за какво би писала/снимала?
Мечтата ми е да бъда журналист и да пиша и правя репортажи за малкия град и малките хора. Дори като Мис България ще се опитам да помогна за по-лек живот на обикновените хора.

Каква си била като дете?
Палаво и буйно дете бях. Винаги намирах каква беля да направя.

Най-щурото ти лятно приключение?
Преди няколко години бяхме с мой приятел на едни скали край брега на морето, заедно изпратихме залеза на слънцето и посрещанахме утрото на следващата сутрин.  

Романтична натура ли си?
До известна степен. Но не съм ревливо романтична. Обичам силните хора, които имат принципи и се стремя да съм такава.

Кой е най-подходящият начин да се сложи края на една любовна връзка и как го правиш ти?
Като си искрен и кажеш истината.

Какво е твоето пожелание към читателките на LadyZone.bg?
Да вярват, че могат да успеят.