Всички знаем какво направи Майли Сайръс известна - ролята й на Хана Монтана в едноименния сериал. Но нека видим коя е певицата какъв беше пътят й от образа на Хана Монтана до вулгарния обектив на Тери Ричардсън.

След успеха на сериала, през октомври 2006 г., излиза саундтракът на CD, където Майли изпява осем песни от шоуто. Кариерата й на певица започва, след като издава албума „Meet Miley Cyrus” на 23 юни 2007 г. Нейният втори албум „Breakout”, който няма нищо общо с Хана Монтана, излезе на 22 юли 2008 г. Двата албума дебютират на първо място в Billboard 200.

Първият й краткосвирещ албум „The Time of Our Lives” е издаден на 28 Август 2009 г. Пилотният сингъл „Party in the U.S.A.“ е най-високо изкачилият се сингъл на Сайръс (преди последната й тава от тази година), достигайки второ място в Billboard Hot 100. През 2008 г. тя снима филм за турнето си „Hannah Montana & Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert“. Сайръс записва песента „I Thought I Lost You“ към саундрака на анимационния филм „Гръм” и тя ѝ носи номинация за „Златен Глобус”. През 2009 г. Майли изиграва ролята на Хана Монтана и във филм, базиран на сериала, озаглавен „Хана Монтана: Филмът”. През 2008 г. списание „Тайм” я класира като един от 100-те най-влиятелни личности на света, а в подобна класация на списание ”Форбс” е на 35-то място, печелейки 25 млн. приходи, през 2009 г. е на 29-то място.

Предлагаме ви 7 факта от живота на Майли Сайръс.

1. Майли всъщност е Дестини Хоуп Майли

Сайръс е родена на 23 ноември 1992 г. в Нашвил, Тенеси, и е дъщеря на Летиша Джийн „Тиш“ и кънтри певеца Били Рей Сайръс, известен с песента си „Achy Breaky Heart”. Родителите на Майли са я кръстили Дестини (съдба) Хоуп (надежда), защото те вярвали, че тя ще направи велики неща. Прякорът ѝ е „Smiley“ („Смайли“), което по-късно се превръща в Майли, идва от това, че като малка тя се усмихвала много. Сайръс страда от леко сърдечно заболяване, което причинява тахикардия, и което, въпреки, че не е опасно, много често е досадно.

2. 'Майли Рей' не е заради 'Били Рей'

Сайръс е била много близка с дядо си, демократичният политик Роналд Рей Сайръс. Също така, Майли сменила презимето си на „Рей“ заради дядо си. Според баща ѝ, „Много хора казват, че Майли е сменила името си на 'Майли Рей' заради 'Били Рей', но това не е вярно. Тя го смени в почит на баща ми, защото двамата се обичаха от дъното на душите си“.

3. Сайръс е израснала във ферма

Майли Сайръс е израснала във ферма във Франклин, Тенеси на около час път от Нашвил, и е посещавала училището Heritage Elementary School. Тя е християнка, кръщавана е през 2005 г. Редовно посещавала църква докато била малка и носи пръстен на непорочността.

4. Мечтаната професия

През 2001 г., когато Сайръс е на 8, тя се преместила в Торонто, Канада заедно със семейството си, докато баща ѝ снима сериала Doc. Сайръс казва, че докато гледа баща си на снимачната площадка, се вдъхновява да започне кариера в същия бизнес. След като през 2001 г. баща ѝ я завежда да гледа филма „Mamma Mia!“, Майли му казва, „Това искам да правя, татко. Искам да съм актриса“. Тя започнала да ходи на уроци по пеене и актьорско майсторство в Armstrong Acting Studio в Торонто. В първата си роля, Сайръс играе момиче на име Кайли в Doc. През 2003 г., Сайръс играе младата Рути във филма на Тим Бъртън, „Big Fish“. Kандидатства за главната роля, „Клоуи Стюарт“. След като изпраща нова касета и лети до Холивуд за още прослушвания, казват на Сайръс, че е прекалено млада за ролята. Въпреки това, способностите ѝ да пее и да играе, подтикнали продуцентите да я поканят за още няколко прослушвания. Сайръс получила ролята, вече кръстена на нея (Майли Стюарт), на дванадесет. През това време, тя се явила на прослушване за филма „The Adventures of Sharkboy and Lavagirl“ („Приключенията на Шаркбой и Лавагърл“), но не получила ролята.

5. Кръстницата на Сайръс е певицата Доли Партън

След началото на кариерата на Майли, Тиш Сайръс подписала с Митчел Госет, известен с откриването на млади таланти. За музикалната кариера на Сайръс, Тиш послушала съвета на Доли Партън, известна певица и кръщелница на Сайръс, и подписала с Джейсън Мури. „Доли каза, че Мури са хора, на които можеш да имаш доверие“, казва Тиш Сайръс, „и каза, че имат морал, което не е в границите на бизнеса“. Според списанието The Hollywood Reporter, съветът на Партън бил „най-добрият съвет, който Тиш можела да получи за това кой трябва да представя дъщеря ѝ“. След това бизнес мениджърът на Били Рей става бизнес мениджър и на Майли.

6. Хана Монтана по пътя към успеха

„Хана Монтана” се излъчва за първи път на 24 март 2006 г. в САЩ и има средно по 4 милиона зрители. „Дисни Ченъл” плануват 4-и последен сезон през 2010 г. Като главна героиня в „Хана Монтана“, Сайръс добива популярност сред децата и тийнейджърите, довеждащо до успешна певческа кариера. Първия ѝ запис е за четвъртото издание на ДисниМания с кавър на Джеймс Баскет. На 24 октомври Дисни издава първия саундтрак към Хана Монтана. Албумът дебютира под първо място в US Billboard 200 и продава 281 000 копия през първата седмица. На 26 юни 2007 г. излиза двойният албум Hannah Montana 2: Meet Miley Cyrus. Първият диск е втори саундтрак към Хана Монтана, а вторият - самостоятелен албум на Майли. След като се продава в повече от 3 милиона копия, той става платинен. Първото турне на Сайръс започва на 18 октомври 2007 г. и завършва на 31 януари 2008 г. с 69 концерта в САЩ. Тя пее като себе си и в ролята на Хана Монтана. Снима се и филм за турнето - „Hannah Montana & Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert“.

7. Туиркинг

След бляскавата си кариера на миловидна тийнзвезда, Майли рязко обръща курса на имидж траекторията си, като това лъсва най-вулгарно по време на церемонията по раздаване на Видео музикалните на гради на MTV. Певицата скандализира общественото мнение, изпълнявайки запазения за аренби музиката танц „туъркинг”. Отскоро самият глагол „туърк” дори влезе като официална дума в Оксфордския речник на английския език – дали младата мис Сайръс има заслуга това да се случи, можем само да гадаем. За да подпечата имиджа си на вече скандална и перверзна поп икона, Майли застава и пред обектива на фотографа на звездите Тери Ричърсън, като резултатът от фотосесията, който можете да видите, говори повече и от хиляда думи.