Китайците през 7 век - те са виновниците за историята, която ще ви разкажа днес. Тогава за първи път се изработва изделие от порцелан. Керамичният материал е наречен така, заради приликата на полупрозрачната му повърхност със седефената черупка на мидите. 7 век, Китай, а порцеланът и морето вече са в любовна прегръдка. 

Art.E и Jelly Cloud правят нов прочит на тази прегръдка с лимитираната серия порцеланови чаши "ПоТопи се".

Снимка: Art.E
Снимка: facebook.com/handmadebyarte

Йорданка Мишева е художник. Ммм, не, това не е достатъчно, за да я представя! Йорданка Мишева е мечтателка, но от реалните. "Някъде в мен живее морето, всички негови приливи, отливи, солта и вълните. Когато преливам, поемам всичко със себе си, когато съм отлив, се вглъбявам дълбоко, друг път съм толкова солена, че гранича с кисело, а когато съм вълна - тогава играя, смея се, рисувам..." Сега вече е по-добре, нали? 

Защо ви разказвам за нея? Йорданка е лицето (и ръцете) зад Jelly Cloud, и тя, заедно с Иван и Тони от Art.E, в съвместен проект, създават тази прелестна серия порцеланови чаши за лятото на 2017 г., по която въздишам от момента, в който видях първата снимка. 

Снимка: Йорданка Мишева, личен архив
Снимка: Йорданка Мишева, личен архив

Всяка чаша от серията е тематична – Море, Бриз, Страдание и т.н., защото емоцията от тях е такава. "Човешките състояния ме вдъхновяват, като нещо невидимо и трудно уловимо на листа. Хората разчитат и виждат света спрямо своята емоция в момента. В този смисъл, рисувам живота, пречупен, изживян през множество състояния", споделя Йорданка.  

Знам, че ако си купя чаша от тази серия, няма да е просто поредната ми на рафта в кухнята. Но не знам защо, трудно ми е да го обясня. Моля Йорданка да ми каже каква магия са направили на тези чаши, че са така желани. 

"И тримата знаем как да се докоснем до хората, да ги ПоТопим в това, което излиза от ръцете ни. Това е силата и магията на изкуството." 

Снимка: Art.E
Снимка: facebook.com/handmadebyarte

Идеята за тяхната колаборация идва спонтанно от Албена от галерия Лале, споделят ми от Art.E. Свързват се с Jelly Cloud и с нея се оказват на един облак. Всичко се случва за 3 дни, без много да му мислят, просто си пасват веднага. Едва изчакали пещта да изстине, момчетата от Art.E хукват с още топлите чаши към едно райско кътче, за да ги снимат. 

От самото начало всички знаели, че чашата ще е без дръжка, защото една емоция не може да бъде хваната от която и да е страна, нея можем само да я уловим в ръце... и да се ПоТопим.

Бихте ли се потопили в собствените си желания, страсти, мечти или тъга с чаша в ръка? Защото няма чужди емоции, има само неизживени. 

Серията "ПоТапяне" е лимитирана и засега може да се открие в ателието на Art.E (ул. "Иван Щерев" 16), в галерия "Лале" ("Неофит Рилски" 74). Ще бъде налична и в последния уикенд през август на фестивала София диша. 

Снимка: Art.E
Снимка: facebook.com/handmadebyarte