Тя смесва коктейли, следвайки числата на Фибоначи и организира специални вечери, като предлаганото е съобразено със зодията на гостите.

„Работя с глагола ям” – така описва сама себе си холандката Марая Фогелзанг. Заниманието й не е измишльотина на жена, която няма какво да прави. Напротив! Академията по дизайн в Айдховен дори създава отделна бакалавърска програма, свързана именно с храната, експериментите и атрактивните презентации. Ако трябва точно да се опише нейното занимание, то тя е дизайнер на преживявания с храна.

Снимка: facebook.com/marije.vogelzang

"Няма друга материя, която да е по-близо до хората от храната”

Защо Марая е различна? Дизайнерите, които работят с храна, се занимават най-вече с формата й. Фогелзанг се вглежда в съдържанието и стоящото зад храната, нейната история. Формата е само инструмент да се разкаже историята.

"Храната отива в стомаха, но може също така да накара мозъка да работи, да провокира спомени и емоции.” 

С провокативните си проекти Марая се опитва да смесва 8 компонента - чувства, природа, култура, общество, техника, психология, наука, действие. Пърформънсите й са на различни теми – марулята в нашата култура, пистолети близалки в различни цветове, коса от кълнове, вечеря с прибори като шпатули и скалпели, огромен надпис с хлябове на витрина на магазин Eat Love. Марая прави така, че хората да се забавляват с храната си. Което тотално противоречи на онова, което са ни учили родителите ни като малки – „Не си играй с храната”. И може би точно заради това е толкова интересна.

Татуирани чушки
Снимка: facebook.com/marije.vogelzang