На 11 ноември 1922 г. в Индианаполис е роден един от най-оригиналните, увлекателни, забавни, сатирични, неклиширани и нецензурни гласове в световната литература - Кърт Вонегът, автор на култови класики като "Фарс или никога вече самота", "Закуска за шампиони", "Кланица 5", "Котешка люлка" и "Майка нощ". Днес се навършват 101 години от рождението на Кърт Вонегът, а ние го почитаме с вечните цитати от литературните му шедьоври.

Снимка: Getty Images

"Ние сме това, което претендираме, че сме, затова трябва да внимаваме какво претендираме, че сме."

"Вярвам, че четенето и писането са най-полезните форми на медитация, открити някога. Като четем произведенията на най-интересните умове в историята, ние медитираме с нашия ум и с техния. За мен това е чудо."

"Не си губете времето в завист. Понякога ще бъдете в предна позиция, понякога ще изоставате. Надбягването е дълго и в крайна сметка е със самите вас."

Снимка: Getty Images

"И двамата бяхме убедени тогава, а аз продължавам да мисля така и до днес, че животът може да бъде съвсем лек и приятен; достатъчно е да намериш нужното удоволствие в десетина неща, които да се повтарят безконечно."

"Историята е поредица от изненади. Тя може само да ни подготви да не бъдем изненадвани отново и отново."

Снимка: Getty Images

"Ако един учен не може да обясни на 8-годишно дете с какво се занимава, той е шарлатанин."

"Не трябва непременно да сте луд, за да работите при нас, но все пак помага."

"Ако Исус беше жив днес, щяхме да го убием със смъртоносна инжекция. Това наричам прогрес. Ще се наложи по абсолютно същата причина, по която е убит и първия път. Идеите му просто са прекалено либерални."

"Големият проблем с тъпите копелета е в това, че са твърде тъпи, за да могат да повярват, че съществува възможност да си умен."

"Пък и не смятахме, че интелигентността е нещо полезно и хубаво. Приемахме я като ново доказателство за нашата необикновеност, като нещо, подобно на двойните ни зърна или шестте ни пръста."

Снимка: Getty Images

"Друг недостатък на човешкия характер е това, че всеки иска да строи, а никой не иска да се занимава с поддръжка."

"Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим."

Снимка: Getty Images

"Любовта е там, където я срещнеш. Глупаво е да я търсиш."

"Моля, по-малко любов и повече добро отношение."

"Зрелост, това е способността да осъзнаваш предела на своите възможности."

"Хората те оценяват най-пълно, когато положат цветя на гроба."

Снимка: Getty Images