С първото юлско слънце раните се затварят, удареното спира да боли, обидите не хващат, а добрите думи водят още добре след себе си. Днес над морето на Варна то изгря ето така

Специално за LadyZone красотата му улови фотографът Любомир Маринов - bulo. Доверихме му се, защото отдавна следим снимките на морски изгреви и залези, които споделя в интернет пространството. Един истински ловец на изгреви, който обаче не използва стрели, а фотоапарат; не наранява плячката си, а я показва в най-добрата й светлина. 

Когато е на 10 години, дядо му му подарява своя фотоапарат - Цайс от 1919 г. Оттогава в ръцете му винаги има апарат. В момента Любо е спасител на плажа във Варна, защото желанието му е да помага на хора изпаднали в беда по невнимание или надценявайки силите си. А и му доставя огромно удоволствие по цял ден да съзерцава морето. Снимал е много изгреви, но... никога не ги брои. "Ако ги броях... щях да си осакатя изживяването."

Чудим се как ли е изглеждал изгревът във Варна в утрото на 1 юли? "Слънцето изгря, сякаш се събуди от дълбок нереален сън и всичко си е по старо му. Обвито в гореща мараня." 

За фотографията часовете преди и по време на изгрева и залеза се наричат златни, светлината в тези часове е много мека и нежна и всичко в природата изглежда като картина - пастелно и ефирно. Да си навън в тези часове е вълшебство, а когато и разполагаш с техника, с която умееш да боравиш, наистина се получават картини.

Любомир Маринов - bulo има щастието да живее на място, където слънцето изгрява от морето и залязва в езеро . "Не мога да опиша с думи красотата на отблясъците по водната повърхност, издигането и скриването на тази огнена магия. Ако можех да отговоря защо обичам, тогава щях да зная и защо толкова често посрещам и изпращам деня. Това е Обсебване!"

Снимка: Снимка: Любомир Маринов - bulo

Всеки изгрев е ново начало. Казват и че утрото е по-мъдро от вечерта. Изгревът е едно от най-позитивните неща, които се случват в живота - след нощната тъма, отново идва светлината; ако сърцето се е свило в мрака, с пукването на розата то намира сили отново да затупти и да се радва. Посрещането на изгрева е един от най-красивите начини да промениш живота си към по-добро. 


"Там на брега забравяш за всякакви проблеми и се наслаждаваш на картините, които рисува природата. Специално мен постоянството на цикъла изгрев-залез ме направи много дисциплиниран. Никога не се отмятам от казана дума или поет ангажимент, каквото и да ми струва това. В последно време забелязвам, че много хора са на пясъка и всеки по свой начин очаква изгрева, а чайките - те са предвестника със своите крясъци и полет."

Изгревът никога не се повтаря по един и същи начин.

"Забелязал съм, че според динамиката на времето - вятър и облаци, на всеки 5 секунди слънцето и небето изглеждат напълно различно." 

Няма как да не попитаме такъв професионалист и за съвет. На всеки от нас се е случвало да има красива гледка пред себе си - море, слънце, прекрасно небе, но да не успява да я улови с фотоапарата си. Сигурни сме, че фотографите имат някаква специална тайна и се опитваме да я разгадаем.

Снимка: Снимка: Любомир Маринов - bulo



"На много любители съм помогнал да направят отлични кадри. Не крия нищо, защото две еднакви снимки няма. Трябва да се осмелят да снимат в ръчен режим и много бързо да реагират с промяната на светлината като коригират скорост и бленда. Друго особено важно условие е използването на статив. Мои приятели и колеги организират пленери, на които се проиграват основни техники и правила. А който желае - да заповяда на морския бряг, няма да откажа да обясня и покажа как се случват нещата. Отлична снимка може да се получи не само с професионална техника!"

Дали сред толкова много направени снимки, човек може да има някоя специална? Ако попитаме композитор, коя е любимата му соната, обикновено той отговаря, че обича всички и всички са му като деца. Дали и с изгревите и тяхното заснемане е така? 

"Беше преди няколко години на 20.06... Не бях сам на морския бряг и... Сякаш изгревът усещаше чувствата ни и ни се представи в най-добрата си светлина - огнено, златно и стоплящо!"