Светът на политиката е корав и каквото и да си говорим, усилията, които трябва да положи една жена на върха, са двойни, защото и очакванията са по-големи. Но ето, че примерите за силни жени никак не липсват. Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн е в очакване на първото си дете, съобщи самата тя в социалните мрежи. Тя и партньорът й Кларк Гейфорд очакват щастливото събитие да се случи през юни. Ардърн разбрала, че е бременна 6 дни преди да стане премиер на страната през октомври 2017 година.

Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Освен че в момента Джасинда Ардърн е най-младият глава на правителство, тя е и едва вторият световен лидер, който ще роди по време на мандата си. Първата дама, която ражда дете, докато е на премиерския пост, е пакистанката Беназир Бхуто, а годината е 1990.

„Кларк и аз сме развълнувани, че през юни нашият отбор ще се увеличи с още един член и ще се присъединим към многото родители, които носят две шапки. Аз ще бъде министър-председател и майка, а Кларк ще бъде рибар и баща, който ще си стои у дома.“

Това написа министър-председателят на Нова Зеландия в профила си във Фейсбук, придружено със сладка снимка с рибарски куки, която анонсира щастливото очакване. С тези няколко изречения Джасинда отговаря на хилядите въпроси, които вероятно са изникнали в главите на електората й, а най-вече в главите на майките, които се питат как ще се справи с двойната задача.

Снимка: GettyImages/Guliver Photos


Съвсем видно е, че Ардърн е повече от просто жена политик

Сигурно се питате дали дамата ще излезе в шестседмичен отпуск по майчинство преди раждането и кой ще поеме управлението на страната, защото и ние си зададохме точно този въпрос. Ето за подобни (и други случаи) съществува и друг важен държавен пост, наречен заместник министър-председател, който поема задълженията, когато премиерът е неспособен да изпълнява своите. А как ще се развият нещата след раждането – вече разбрахме, че таткото ще си бъде вкъщи.

„В никакъв случай не съм първата жена, която ще върши толкова много неща едновременно, а относно това, че съм жена политик – преди мен има много други, които са отъпкали пътя“, заявява в изявление очакващата първото си дете Ардърн.

Остава да пожелаем на бъдещите родители да оползотворят оставащото време до термина, а след това да се радват на здраво и пухкаво бебе!