През 2014-а година Иван Димов ще започне едно от най-рискованите приключения в историята на ветроходното плаване – сам, върху 5-метрова яхта той ще потегли около Земята през южните морета, като ще премине най-опасните точки на корабоплаването (Атлантическия океан, нос Добра Надежда (Африка), Южен Нос (Австралия) в Индийския океан и Нос Хорн (Южна Америка) в Тихия Океан) - 28 000 мили за около 233 дни, в опит да подобри два рекорда на Гинес.

Подготовката за приключението е към своя финал, а Иван вече работи по привикването на организма му към специфичния режим по време на плаване. През цялото денонощие той редува 2 часа будно състояние с 1 час сън. На лодката със себе си носи специално устройство, с което добива дестилирана питейна вода, но всеки ден пие и по 100 грама вода от океана, за да адаптира организма си към живота в открито море. За осем-месечното си пътуване той носи 140 килограма лиофилизирана суха храна. По-голямата част от менюто му в морето обаче, се състои от сурова риба и водорасли. Често похапва и планктон – чист протеин, който се лови с мрежа за ситопечат, закачена под лодката.

Вижте кое е специалното ястие, което беше сътворено от шеф-готвач Джузепе Ломушо специално за Иван Димов>>>

В последните месеци българинът, който над 20 години живее в Италия,  често се връща и в родната си София. И въпреки че тук няма море, той не се лишава от добрата храна. При едно от посещенията си се запознава с Джузепе Ломушо – италианец от Пулия и шеф-готвач на популярния италиански ресторант в сърцето на София Trattoria "Giuseppe Verdi". Джузепе впечатлява с кулинарните си умения не само столичани, а и гостуващи звезди, като Андреа Бочели и Ейдриън Броуди.


Подобно на Иван, той открива призванието си още в ранна детска възраст и професията и любовта му го отвеждат далеч от родината. Общата съдба на двамата приключенци е и причината Джузепе да се вдъхнови от куража на Иван и да му посвети специално ястие.

Според шеф Ломушо, най-важната подправка на всяко ястие е душата. Иван често цитира поговорката, че ако искаш да плаваш добре, трябва да ядеш риба. Затова и новото ястие е морско - Baccala alla livornese /Бакала ала ливорнесе/. Естествено, Джузепе има своя интерпретация на едно от всекидневните ястия в регионалната кухня на Италия . „Треската е риба с по-силен, по-мъжки вкус – неслучайно Иван я харесва!“ - обяснява маестро Ломушо. В специалната си рецепта той ползва само филе, а допълнението от родната Пулия, което добавя към червения сос, са маслините. Естествено, не забравя и малката тайна: “В готвенето няма рецепти – има познаване на продуктите, за да може да се направи точното съчетание – в това е и творчеството на готвача“ - загадъчно обяснява той.


През октомври Иван ще тренира усилено и ще се готви за едно от най-опасните приключения във ветроходното плаване. А Baccala alla livornese ще се предлага в къщата на италианските традиции извън менюто, за всички почитатели на морето, които дръзват да следват сърцето си и да сбъдват мечтите си.

Рецептата за Baccala alla livornese беше споделена ексклузивно и само за ladyzone.bg. Очаквайте да научите тайните й съставки и как може да си я приготвите сами у дома съвсем скоро...