Нараства ли броят на семействата, търсещи помощта на ин витро специалистите, за новите технологии и за благородната мисия на една кампания, създадена в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми – отговорите на тези въпроси и на още други, специално за LadyZone.bg, даде д-р Николай Попов – специалист по Акушерство и гинекология, ендоскопска хирургия, стерилитет и Ръководител на "Вита Ин Витро Център" – една от десетте клиники у нас, участващи в кампанията "Любовта е действие"...

Още за Кампанията, чийто краен срок за участие в нея тази година, е днес, 10 декември, вижте в прикачения файл по-долу >>

Как и защо се съгласихте да участвате в кампанията "Любовта е действие", създадена в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми?
В момента, в който ни предложиха да участваме в миналогодишното издание на кампанията, веднага се съгласихме. Смятам, че участието ни е съвсем естествено и логично. Подобни кампании трябва да се подкрепят и развиват, но това няма как да се случи без ние и колегите от другите ин витро центрове да съдействаме.

Голям ли е интересът към кампанията? Имате ли наблюдения над броя желаещи да участват в нея?
Още миналата година ни направи много силно впечатление фактът, че интересът към кампанията беше много по-голям от очакваното. Тази година интересът е тройно по-голям. Мисля, че желаещите да участват са равномерно разпределени между отделните центрове, а и нашите наблюдения са, че двойките много правилно се ориентират към определени центрове в зависимост от индивидуалните им нужди и съответно това, което предлага всеки център като част от кампанията.

Нараства ли броят на семействата, търсещи Вашата подкрепа?
Двойките с репродуктивни проблеми в България са около 200 000. За съжаление техният брой нараства с всяка изминала година. В този смисъл има известно повишаване на посещаемостта в нашия център, но то в никакъв случай не е драстично.

Как преминава денят на един специалист като Вас, работещ в ин витро център?
Денят ми минава доста динамично. Обикновено половината ден минава в прегледи и консултации, а другата половина – в оперативна дейност. Тъй като "Вита Ин Витро Център" е част от МБАЛ "Вита", голяма част от нашата работа е пряко свързана с работата на колегите от болницата. Ежедневието ни е натоварено, но пък се радваме, че можем да предложим на нашите пациенти комплексно лечение.

Какво мислите за съвременните технологии, които навлизат все повече в практиката на ин витро специалистите?
Технологиите са неразделна част от нашата работа. Безспорно ключов фактор за успешния изход на която и да било манипулация е опитът на специалиста, но не можем да отречем предимствата от развитието на медицината и в частност на асистираните репродуктивни техники. Нещо повече, всеки уважаващ себе си специалист се стреми да бъде винаги в крак с последните технологии, за да е сигурен, че ще помогне на пациента, който му е гласувал доверие, по възможно най-добрия начин.

Имайки предвид, че всеки случай е строго индивидуален, обикновено какъв период обхваща процесът от първия преглед до успешното забременяване?
За съжаление не може да се даде точен отговор на този въпрос, тъй като проблемът при всяка една двойка е строго специфичен и е необходим индивидуален подход. Както може би знаете, не всяка жена успява да забременее след първата процедура. Оттук следва, че продължителността на процеса е много относителна. Модерно е да се говори за терапевтичен модул или серия от процедури за преодоляване на проблема.

Възползвайки се изцяло от предимствата на факта, че "Вита Ин Витро Център" е част от структурата на болница "Вита" и разчитайки на съдействие от страна на целия медицински екип по всяко време, нашата цел е да предоставим комплексно решение на репродуктивните проблеми на всяка двойка, която идва за помощ при нас, и съответно да максимизираме шансовете й за успешно зачеване.

Кампанията стартира за втора поредна година. Смятате ли да продължите участието си в нея и занапред в бъдещето?
Несъмнено ще продължим участието си в кампанията. Замисълът е чудесен и ние сме готови да подкрепим организаторите, както можем.

Разкажете ни за семействата, на които сте помогнали да се сдобият със своя рожба? Има ли такива, с които поддържате приятелски отношения и след голямото събитие?
Моментът, в който констатираш бременност и видиш изражението на лицето на една жена, която е желала и чакала своята рожба с години, е наистина безценен. В такъв момент си даваш сметка, че всички усилия, които сте положили ти и колегите ти, не са напразни. Разбира се, за нас е много важно и сме щастливи да поддържаме отношения с всички наши пациенти. Възможно е дори да им досаждаме понякога, защото ги молим да ни носят снимки на малчуганите за нашата колекция.

Вярвате ли в бъдещето на Кампанията?
Подкрепям с две ръце кампанията и смятам, че не само трябва да се развива, но и искрено се надявам в бъдеще все повече ин витро центрове от цялата страна да се присъединят към нея. Това е чудесна възможност за нас да се обединим около един сериозен проект, чрез който да ощастливим много семейства.

Какво бихте посъветвал двойките с репродуктивни проблеми, които все още не са се консултирали със специалист?
Обикновено, ако след 1 година опити за забременяване, то все още не е факт, желателно е да се потърси мнение от специализирано заведение или клиника за борба със стерилитета, за да бъде двойката спокойна, че ще получи професионална помощ.