Жюли Пайет е канадски астронавт, 36-та жена в космоса. Работи предимно с НАСА и е участвала в два космически полета. Родена е на 20 октомври 1963 г. в Монреал, провинция Квебек, Канада. През 1986 г. получава бакалавърска степен с отличие в Университета "Макгил" в Монреал. През 1990 г. получава магистърска степен по компютърни науки в Университета на Торонто. Преди да се присъедини към космическата програма, г-жа Пайет провежда изследвания в областта на компютърните системи, обработка на естествен език и автоматично разпознаване на реч от компютрите.

През 1990 г. е една от 5330 кандидати за астронавти и остава единствената жена от четиримата избрани. Наред с подготовката си за астронавт научава руски език, владее френски и английски, говори и испански, италиански и немски. Свири на пиано. Има два брака и двама синове.

Първият си полет осъществява през 1999 г. на борда на совалката "Дискавъри", мисия STS-96. Това е първия полет до Международна космическа станция, за която се носят няколко тона оборудване, необходими за разширяването ѝ. Канадският принос в този полет е роботизираната ръка на совалката, която е управлявана от Жюли Пайет.

През 2000 - 2007 г. Пайет е главен астронавт на Канадската космическа агенция. През февруари 2008 е назначена в основния екипаж на мисия STS-127 на совалката "Индевър". Това е последният полет по извеждането на Японският експериментален модул "Кибо", част от МКС. Член на основния екипаж на МКС е канадеца Роберт Тирск и това е първият път, когато има двама канадски граждани едновременно в космоса.

Тя е регистрирал над 611 часа в космическото пространство. Почетен доктор е на Университета в Алберта и носител на Ордена на Канада.