Харизматичният холивудски актьор е известен с ролята си на комиксовия герой Блейд в едноименния филм и двете му продължения. Той има незабравимо изпълнение в ролята на ченге в екшъна "Пасажер 57". Много са участията му в други касови филми като "Главна лига" и "Изгряващо слънце", в който партнира на самия Шон Конъри. У нас Уесли Снайпс бе за снимките на филма "Непобедимите 3",  в който участват Силвестър Сталоун и Арнолд Шарценегер.

Уесли Трент Снайпс е роден на 31 юли 1962 г. в Ню Йорк в Южен Бронкс. На десетгодишна възраст започва да тренира и в крайна сметка постига черни колани в множество бойни изкуства. "Тъй като нямах нито физиката, нито височината, за да съм впечатляващ, открих друг начин да привличам хорското внимание. Научих се да говоря високо, да пея, да танцувам. Една моя учителка – г-жа Джуди Харис, още й помня името – ми каза: "Виж какво, провери как стоят нещата в гимназиите, ако има курсове за актьори, мисля, че там ще се справиш доста добре!" Аз й казах само едно "Добре!".

Снайпс учи в Манхатънската школа по изкуствата и във факултета по драма към университета в Ню Йорк. Забелязан е в клипа на песента "Bad" на Майкъл Джексън като предводител на банда, режисиран от Мартин Скорсезе. Уесли Снайпс дебютира в киното през 1986 г. във филма "Дивите котки".

От 1994 до 1995 г. живее с певицата Дженифър Лопес. Уесли се жени за Ники Парк през 2003 г. Той има четири сина - Джелани, Ехнатон, Алаафия и Алимаю и дъщеря на име Исет. За укриване на данъци излежава присъда от три години в края на 2010 година.

Цитати от Уесли Снайпс:

Някои роли са по-голямо предизвикателство от други, но досега не съм се сблъсквал с такава, с която да не мога да се справя.

Тренирам сериозно, откакто навърших 10 години, по цял ден, а дори и още по-сериозно, когато отидох в колежа. Това е основата на моята дисциплина в работата.