Една от най-популярните български актриси Силвия Лулчева е родена на днешната дата 28 август 1969 година. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Стефан Данаилов. Гласът й е познат на българските зрители от кариерата й като озвучаваща актриса с дублирането на сериали и филми, най-известните, от които са: "Вдовицата в бяло", "Сексът и градът", "Забравени досиета", "Женени с деца", "Семейство Флинстон", "Първичен инстинкт", "Монахини в действие", "Ангелите на Чарли" и др.

През 2004 г. печели наградата "Икар" в категория "Златен глас" за дублажа на "Сексът и градът" и "Женени с деца". 

Пресъздадените от нея героини са жени с много различни характери и социален статус, които тя оживява в театралните спектакли: "Три сестри", "Крал Лир", "Две усмивки на Чехов", "Петдесятница"-международен проект на режисьора Клод Бонен,"Последният страстен любовник" с режисьор Г. Островски, "Тартюф", "Престъпление на острова на козите", "Милост за мама", "Красиви тела", "Сексуалните неврози на нашите родители", "Големанов", "Дуети", "Любовна песен" и др.

През 2006 г.  Силвия Лулчева получава награда "Аскеер"  за главна женска роля (Лия) в "Милост за мама".

Участията й в киното са в "Клиника на третия етаж" с ролята на г-жа Митева и неповторимата Славка Лютова в сериала "Столичани в повече". Има участия в международни проекти с френското кино: "Забранена анкета", "Мари и хлапетата", "И твоят ден ще дойде", "Последният господар на Балканите", "Заекът Ватанен"-канадска продукция и др.

Силвия Лулчева има една дъщеря с актьора Васил Бинев.

Новият 9-ти сезон на българската комедийна драма "Столичани в повече", в който Силвия Лулчева играе Славка Лютова, ще стартира по bTV на 25 септември 2015 г., като часът и денят на излъчване се запазват.