"Посади невъзможни градини.
Покани някой опасен човек на чай.
Възпротиви се на това да си „длъжен“.
Susan Ariel Rainbow Kennedy

Чаят не е лекарството, което пиеш, когато си болен; чаят е обширен и богат на вкусове и аромати свят, който всеки трябва да открие за себе си. Отвъд лекарството! Цяло изкуство - ароматна хармония от полето с мащерка до екзотичния жасмин, симфония с пикантни вкусове на кръгчета джинджифил и звезди анасон. Благороднически черен, лековит с куркума, пикантен с пипер или ярък матча... Говорим си с Христо от Drekka , които предоставят специални кафета, чай и горещ шоколад на любителите в България. 

Снимка: Drekka


Кои са Drekka и какво се крие зад името?
Drekka сме ентусиасти, отдадени на кафето, чая и културата, която тези напитки носят със себе си. Името идва от исландски и означава “пия” – в основата на нашата концепция е да предлагаме преживяване чрез глътка чай или кафе.

Защо и как се насочихте точно към чая и кафето?
Отначало бе страстта към кафето, специалното кафе. Опознах тази култура чрез множество пътувания и започнах да се интересувам и да чета по темата. Кафето е изключително комплексна напитка с дълга история, различни произходи и много вкусови нотки, които няма как да се усетят в масовото кафе. В един момент реших, че има с какво да допринеса за развитието на тази област у нас, изоставих автомобилния бизнес и превърнах хобито в работа.

С какво започвате деня си – чай или кафе, и как го предпочитате?
Всеки ден започва с филтрация кафе, която приготвям сам вкъщи или в офиса. Всъщност най-често вкъщи, защото приготвям и за съпругата си (не поемам риска да я оставя без чаша кафе, въпреки че тя напоследък се насочи към чая). Обожавам мириса на прясно смляно кафе сутрин, зарежда ме.

Казват, че добрата жена трябва да направи от нищо 3 неща – супа, рокля и скандал. Кои са трите неща, важни за доброто кафе?
Доказан произход, прясно изпечено и смляно, приготвено с отношение.

Снимка: Drekka

Кой от вашите чайове е най-подходящ срещу настинка?
Класиката – джинджифил. Сушени парченца джинджифил и малко вода правят чудеса.

А срещу любовна мъка?
Един прекрасен бленд на Paper & Tea – Sweet lullaby - идеален за възстановяване на емоционалния баланс, дори ще допринесе за спокоен сън. В краен случай, идва на помощ сетът с чай и водка - деликатна инфузия, която превръща водката в ароматен цяр.

Снимка: Drekka

Най-необичайното и различно като артикул, което може да се намери при вас, е... 
Необичайни и различни са двата сета за приготвяне на матча – супер героят на чая. Единият комплект съдържа необходимите аксесоари да приготвиш матча по традиционния начин – часен, чашаку, чауан купичка. Другият е модерният прочит, който разчита на електрическа бъркалка.

Снимка: Drekka

Търсим подарък за Свети Валентин. Какво бихте ни препоръчали от вашата селекция?
Аз, лично, виждам Свети Валентин като още един повод да кажа "Благодаря" на любимия човек. Един подходящ начин е чаеният сет Thank you на Paper & Tea, който носи точното послание. Разбира се, никога не може да сбъркате с ръчно направен горещ шоколад.