Участието на България в "Евровизия" почти всяка година е белязано от някакъв скандал, около който се въртят новините у нас за песенния конкурс. За последната класация, в която попаднахме, ни се иска да мислим като за шеговит поглед отстрани на случилото се на финала на 12 май в Лисабон. Тя е представена от коментатора на Daily Mail Джим Шели, който започва ревюто си за конкурса с остри нотки и изречението ”Единственото нещо, с което всички ние можем да се съгласим, е, че никой не може да каже: "Истинският победител тази вечер беше музиката".

Първата антинаграда, която страната ни получи, е в категорията за най-лоши плагиати. Джим Шели смята, че Жана Бергендорф е искала да прилича на американската изпълнителка на пънк Деби Хари, която е вокал на пионерите на ню уейв и пънк рок музиката в САЩ в средата на 70-те години на миналия век - групата „Блонди“.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos



„Най-мрачно въведение на песен“ – категория, в която също печелим заради началото на „Bones”, а именно ‘Love is like a black hole/everything is dark’ - „Любовта е черна дупка/всичко е тъмно.“

Авторът на статията е посочил Жана Бергендорф като „една от най-спорните български изпълнителки през последните години“, като това определение печели на певицата награда в категория „Най-лоша похвала“.

И за капак – песента, с която се представихме на Евровизия, е с един от най-лошите текстове на конкурса. И ако това може да е успокоение – към „Bones” се присъединяват песните, с които се представиха Молдова и Украйна.