Златина Гочева обича портокаловия сок, книгите на Роалд Дал, успокояващата музика, фотографията и казва, че често закусва измежду мъниста, висулки и тиктакането на часовници. Прави го, защото иска всичко да й е под ръка, ако вземе да я удари вдъхновението. Златина е само на 23 години и в момента завършва „Графичен дизайн” в НБУ, но също така и е човекът, който стои зад марката “GoDesign Jewelry”. Ако не ви е позната или нямате ни най-малка идея що е то „Steampunk”, сега е моментът да научите:

Защо “GoDesign Jewelry”?
Защото фамилията ми е Го-чева…

Наистина, аз си мислех, че е от God (Бог) и дизайн?
Не, дори не съм се сетила за това (смее се). Иначе за имената на бижутата реших, че не искам да са словосъчетания, които ги описват – например „Ледени висулки” или нещо от този сорт. Баща ми ми даде идеята да използвам имена на неподвижни небесни тела, на звезди, само че те са много сложни – и за произнасяне, и за запомняне, затова реших, че е по-добре да са древногръцки богове, музи и нимфи. След като те се изчерпаха, започнах с имена от митологията на северните народи, които също не са особено благозвучни (смее се). Иначе за пръстените бях сигурна, че искам да са с мъжки имена – изглеждат ми сериозни, такива, които си тежат на мястото. Затова започнах да използвам имена на титани.

Как ти хрумна да правиш точно такива бижута?
Преди много време майка ми ме запали да правим заедно хендмейд картички, обеци и съвсем семпли колиета. Имам блог, в който публикувах мои неща и едновременно с това следях и работите на други хора. Съвсем случайно попаднах на жанра „Steampunk”, много ми хареса и се разрових, за да науча повече за него. След това дядо ми - не знам от къде - извади една кутия със стари часовници. Така започна всичко. В началото бях съвсем плаха, защото нямах никаква представа как се изработват бижута от подобни материали, но с времето се научих и сега работата ми доставя огромно удоволствие.

Ако трябва съвсем накратко да обясниш какво представлява “Steampunk”-a?
Характерни за стила са зъбните колела, механизми, машини, пара, преплитане на изобретения и бижута, които идват от Викторианската епоха. Най-сбитото обяснение е това.


Колко време ти отнема средно изработката на едно бижу?

Ако са обеци, малко по-дълго, защото трябва да намеря два еднакви часовника. Всеки път казвам, че когато взимам часовници, не мога да видя какви са отвътре и е малко на принципа „каквото ти се падне”. Така че направата на едни обеци може да се проточи и до 3-4 дни. Освен това работя с лепило, което изисква поне 24 часа, за да стегне.

Колко време дневно отделяш на бижутата – работиш ли по някакъв график?
Не. Не мога – ако имам вдъхновение, мога да работя цял ден, ако нямам – може и днес да не направя нищо.

С какви материали работиш?
Започнах с материали, които могат да се намерят навсякъде, но след това започнах да разглеждам английски и американски артисти и открих къде се продават същите материали. Реално си ги вкарвам от чужбина, същото важи и за лепилото, което е почти неразрушимо. Харесвам изключително семпли и елегантни бижута. Работя с швейцарски и руски часовници, които трудно се намират, защото вече не се произвеждат.

Случвало ли ти се е да правиш бижута по поръчка?
Случвало ми се е да направя обеци, които знам, че много ще се харесат на някоя моя приятелка, но иначе не.

Уникати ли са бижутата ти?
Имам такива, които са по един екземпляр и такива, които са по повече бройки. Но когато дадено бижу е уникат, винаги изрично го пиша в описанието.

Мъже купуват ли подаръци за приятелките си от теб?
Да, понякога. Но се случва и обратното – жени да купуват за мъже, защото предлагам и ръкавели. Мисля в посока да разширя гамата аксесоари за мъже, за да има повече и за тях.


Бижутата ти предполагат ли определен стил на обличане?

Зависи от човека, но според мен не са ежедневни – по-скоро са за вечерна рокля или за случаите, в които се налага да си малко по-елегантно облечена.

Какво те вдъхновява за дизайните – самият механизъм, който откриваш под капака на часовника ли?
Да. Когато го видя, решавам какво да го правя - дали да е в колие или обеци, дали да е в сребрист или златист цвят… Всичко си идва от самосебе си, нямам предварителен план.

Извън часовниците, какво друго те вдъхновява?
Сега завършвам графичен дизайн и всеки ден гледам стотици сайтове, артисти, така че – може би изкуството на другите хора и онова, че те правят красиви неща ме мотивира и аз да работя. Няма обаче конкретен човек, личност или артист, които да ми влияят, по-скоро е изкуството като цяло.

Бижутата ти са винтидж – гледаш ли стари филми, които да ти помагат за идеи?
По-скоро не. Преди две седмици бях на една изложба в Прага – на Алфонс Муха. Той е страхотен артист – художник е, който работи изключително в Ар нуво (Модернизъм) - с много детайли, творбите му са супер изпипани. Видях негови рисунки на нещо, което на мен ми прилича на елфически бижута – като в „Lord Of The Rings”. Те например много ме вдъхновиха.

Развиваш ли сантимент към бижутата, които изработваш?
Случваше се, но съвсем в началото, когато започнах да се занимавам по-сериозно със създаването им. Тогава всяко последно бижу исках да си го оставям за себе си, но после реших, че предпочитам да радвам другите хора. Наистина искам те да имат нещо красиво, необикновено и уникално, така че – вече не.


Какво искаш да постигнеш – смяташ ли да разшириш бизнеса си и да предлагаш бижутата си в чужбина например?

В Англия „Steampunk”- а вече е много актуален, доста се харесва и в САЩ и там има много артисти, които предлагат подобни бижута, така че не съм мислила в тази посока. По-скоро искам стилът да се популяризира у нас - мисля, че комбинацията между метал, зъбни колела и часовникови механизми, дори и на някои хора да им се струва странно, е изключително красива.

Къде могат да те намерят хората?
Засега във фейсбук и в онлайн магазина ми. Мисля да обиколя и някои галерии, където след време също да се предлагат.