Станаха известни победителите в Международния фотографски конкурс на National Geographic за деца за 2015 г. Днес Националното географско дружество във Вашингтон, САЩ, обяви призьорите в престижния световен конкурс за деца на National Geographic.

С городст и радсот споделяме, че първо място в категория "Дръзки изследователи" спечели 8-годишната Радостина Георгиева Тодорова от България със снимката: "И най-дългият тунел има край и светлина". Впечатляващата и силно въздействаща снмка е направена на ждрелото на р. Ерма.

Международният фотографски конкурс за деца беше проведен в партньорство с американското издание на  списание National Geographic KIDS и други още 11 локални издания. Тазгодишните победители бяха избрани сред 17 500 участници от САЩ, Австралия, Нова Зеландия, България, Китай, Германия, Индонезия, Холандия, Португалия, Словения, Турция и Великобритания.

Във всяка страна беше проведен национален етап на конкурса, а победителите в четирите категории в националния етап получиха право на участие в международния конкурс.

От 5 февруари до 5 март пък посетителите на Сердика Център София ще имат шанса да се насладят на снимките – победители в Международния  конкурс, както и на избрани фотографии от националния етап в България.

Голямата награда в Международния конкурс – 5-дневно пътуване до Вашингтон и разглеждане на централата на National Geographic беше присъдена на 13-годишната Сене Менсинк от Холандия със снимката на скакалец, надничащ изпод лист.

Победители в четирите категории на Международния фотографски конкурс на National Geographic за деца, 2015 г., са: Сене Менсинк на 13 г. от Холандия - "Удивителни животни"; Радостина Георгиева Тодорова на 8 г., България - "Дръзки изследователи"; Тадг Вердиер на 11 г. от Ирландия - "Невероятно, но факт"; Хенри Даунинг на 10 г. от САЩ - "На почивка".

В националния етап на конкурса в България бяха изпратени рекордeн брой фотографии – 1056, които може да разгледате тук