Aнета Крушевска (която днес има имен ден и й го честитим) е един по-щастлив дизайнер, откакто има възможността да става от компютъра си и да работи като занаятчия с ръцете си. Преди около две години фирмата, в която работи фалира, и това променя ежедневието й, приковано на офис стол. Сега има достатъчно време да се занимава с неща, които й доставят удоволствие и да се опитва да ги популяризира чрез блога си - aneto.wordpress.com. Блогът й минава през няколко трансформации. В началото се казва „Боза и бръмбари“ и го ползва, за да вади бръмбарите от главата си, докато работата и е по техническа и по-малко свързана с творчество. Обича да експериментира с различни материали, което дава повече свобода за реализиране на идеите й. Ръчно изработените й неща са донкихотовската й битка срещу китайския кич.


Защо избра да работиш с тел?
Не помня. Не съм я избирала съзнателно. Най-вероятно съм си купила тел преди да измисля какво ще правя с нея. До това води пристрастяването към посещения на магазини за материали.

Лесно ли се работи с тел?
И лесно, и трудно. Телта както е податлива на моделиране, така и всяко неточно движение я мачка и преправянето си личи. Освен това се натоварват китките и пръстите, трябва сила.

Каква трябва да е телта, за да може да се огъва, но и да запазва формата си?
Използвам градинарска тел като най-лесно достъпна за купуване. Има я в повечето строителни хипермаркети, както и бижутерска - за по-фините неща. Огъва се лесно и запазва форма, но не е трудно и да се смачка след това. Например, не мога да си направя кукички за обици. Иска ми се опитам как се работи със сребърна тел.


Ако човек, който рисува море се нарича маринист, тези, които правят паметници – скулптори, как се наричат хората, работещи с тел?
Има скулптори, които работят с метал. Създаването на обемна форма от тел е пак пластично изкуство. С което не искам да се определям като скулптор. Думата занаятчия ми е по-любима.

С какви други материали може да се съчетае телта, за да се получи фигура?
Съчетавала съм я с какви ли не материали в зависимост от крайната цел. От телена конструкция, облепена с хартия, съм правила огромни пчели - фенери за украса на сватба. Често комбинирам филц и тел, плат и тел, тел и мъниста или морско стъкло - за бижута.


Какви неща си изработвала от тел?
Ангели, ангели и пак ангели - различни форми и размери, обемни и плоски. Естествено правила съм и коледна украса от тел. Бижутата с морско стъкло бяха едни от първите ми изделия. Водни кончета, пеперуди, макове, пчели, листа - изобщо природата ме вдъхновява. Имам и няколко лампи от тел за лично ползване.


Колко ангела от тел си направила досега?
Не ги броя, но са близо до хиляда. Първите ангелчета, които правих, бяха за едни покани за балет от ръчна хартия, за фондация „Искам бебе“, и бяха 700 на брой, правих ги седмици - по 50-60 на ден.


Как ти хрумват идеите за фигури?
Различно е, случайно, нещо забелязвам, нещо ме вдъхновява като форма и ме държи дълго време. Последната ми страст са листата. Есента я засили. Иначе си имам теми, които са ми любими, и се връщам постоянно към тях. А понякога и материалите задвижват процеса. Например вчера видях, че фирмата, чиято вълна си купувам за филц, е започнала да продава и оцветена. Не устоях на червеното и сега правя филцови макове, вместо коледна украса.

Каква коледна украса може да се изработи от тел?
Най-лесната украса, която съм правила, е от орехи и тел - парче тел се намачква, след което се навива около ореха и така получените топки могат да се закачат навсякъде.

Какви други интересни и нестандартни неща правиш и от какви материали?
Като нестандартна идея се сещам за „летящите“ тапи от вино. Събирам си тапите от изпитите бутилки червено вино и миналата зима ги превърнах в коледна украса като им направих ангелски крила от тел. Друга шантава идея е лампата, за която използвах вътрешната част на ролките тоалетна хартия - нарязани на кръгчета, потопени в латекс, за да станат бели и аранжирани с мъниста във висящи гирлянди.


Тази година как ще украсиш дома си за празниците?
Вкъщи украсяваме късно, защото в средата на месеца имаме рожденик и се прави украса по повода. Та след като свалим парти украсата, слагаме коледната или доукрасяваме вече сложената с коледни елементи. Не харесвам лъскавите гирлянди, които продават. Обичам семпла коледна украса. Правя си сама от каквото ми хрумне и каквото имам под ръка - канап и хартия, канелени пръчици, орехи, шишарки, портокалови корички, които внасят невероятен аромат и настроение. Ще ви покажа как да си направите елхичка от тел стъпка по стъпка.

Кое от всичките ти занимания ти е най-любимо?
Работата върху нещо ново, когато имам някаква смътна идея какво искам да направя и съм обсебена изцяло от нея, докато не я извадя от главата си.

Имаш водно конче като символ на блога си, какво символизира то?
Водното конче е важно за мен, защото беше първият ми продукт, на който се осмелих да сложа цена и да предложа. А самото водното конче от тел се появи след една разходка, където пред пещера Духлата, една приятелка биоложка ни разказа много увлекателна история за чифтосването на водните кончета.