Ален Делон е безкрайно надарен актьор, божествено красив в женските очи. Легендарната звезда на френското кино се появява на екрана преди повече от 50 години. Участвал е в над 100 филма и телевизионни сериали, режисьор е на три, сценарист на 10 и продуцент на 23. Има и записи на шансони.

Роден е на 8 ноември 1935 г. в град Со, предградие на Париж, Франция. Ален е прекарал част от юношеските си години, работещ в месарски магазин преди да се присъедини към френския флот. През 1957 г. дебютира като актьор в киното във филма "Когато в това е замесена жена" на Ив Алегре. Сред най-известните филми, в които е главен герой, са: "Самураят", "Гори ли Париж", Двама мъже в града", "Смъртта на един негодник", "За кожата на едно ченге", "Една любов на Суан", "Господин Клайн", "Роко и неговите братя", "Борсалино".

Става известен и на американската публика със спечеления "Златен глобус" през 1963 г. за роля, която днес е във всички учебници по кино, във филма "Гепардът" на Лукино Висконти. Неслучайно за него се пише, че е актьорът, който умее да изкаже с поглед толкова, колкото не е в състояние да предаде и най-сполучливият диалог.

Той е любимец на жените, но връзките му не траят дълго. Най-лудата история започва през 1959 г. с 20-годишната австрийска звезда Роми Шнайдер (1938-1982). Междувременно се жени за Натали, тя ражда сина им Антони, но Делон пак се връща при Роми, дори и на екрана - през 1968 те се снимат заедно в "Басеинът".

Интимни приятелки на Делон са били актрисите Мирей Дарк (1969 - 1980) и Ан Парийо (1980 - 1982). След това на 51 години той се жени за холандската манекенка Розали ван Бреемен и е с нея почти 15 години (1987 - 2001). По това време е удостоен с най-високите награди в кариерата си. От този брак Ален Делон има две деца - Анушка Делон (родена 1990 г., дебютира в киното на 13-годишна възраст) и Ален Делон Джуниър (роден 1994 г., дебютира в киното 12-годишен). Има и три внучки.

"Бях програмиран за успеха, но не и за щастието", казва за себе си Ален Делон.