Александър Абрашев е роден през 1990 г. във Варна. През 2012 г. се завършва с отличие в Университет Ковънтри, Великобритания, със специалност биологични науки и дипломна работа в областта на молекулярната генетика. В периода 2012-2013 г., работи като технически изпълнител-биолог в МЦ КИРМ Плевен. От 2013 г. работи като клиничен лаборант-биолог в КАРИЛАБ ДНК - София. От август 2014 г. се присъединява към екипа на проф. Щромер и Виена Ин Витро Център като ембриолог. Клиниката е една от десетте, участващи в благотворителната кампания "Любовта е действие" - една кампания в услуга на двойките с репродуктивни проблеми.

Благодарим на Александър Абрашев за времето, което ни отдели, и за възможността да си поговорим за професията ембриолог, за малките победи и благотворителната кампания "Любовта е действие":

Как протича един Ваш ден в ин витро клиниката?
Основната част от ежедневието ми преминава в семенната лаборатория, където съм отговорен за извършването на спермалния анализ – т.нар. спермограми, и обработката на семенна течност при ин витро процедури или инсеминации. Всички проби и епруветки се етикетират внимателно с имената на пациентите, което гарантира елиминирането на възможността за възникване на грешка при пробите.

А какво се случва в самата ин витро лаборатория?
Не малка част от работния ми ден преминава в ин витро лабораторията. Там всяка сутрин с главния ембриолог на клиниката Десислава Петрова оценяваме ембриони и документрираме всяка стъпка от тяхното развитие. В дните, когато има пункция, търсенето на яйцеклетки и тяхното оплождане се извършва именно в ин витро лабораторията. Самото култивиране на ембрионите става в специално създадени за целта инкубатори.

Как гарантирате високото качество на работния процес?
Една от най-важните ни задачи е да следим показателите на инкубаторите и всички останали уреди – дали работят с правилната температура, влажност, pH, и концентрация на газове. Данните от датчиците на всички уреди се наблюдават денонощно от специализирана система, която ни известява чрез съобщение на мобилния телефон при възникнал проблем. Това означава, че ние ембриолозите сме на 24 часово разположение, ако това се наложи.

Продължава >>

Какво е чувството, когато научите за положителен резултат на ваш пациент?
Винаги с голямо вълнение с колегите следим резултатите от кръвните тестове на нашите пациентки, а когато научим, че тестът за бременност е положителен, усещането е наистина страхотно. Тогава разбираш, че трудът на всички ни е дал дългоочаквания резултат. В такива дни усмивките не напускат лицата ни, а мотивацията става още по-голяма. Тази мотивация ни движи напред и ние продължаваме да бъдем отдадени на пациентите на клиниката. Всеки един положителен тест за нас е една малка победа. Така ние даваме всичко от себе си, за да продължим с високата успеваемост.

С какво вашият център е привлекателен за двойки с репродуктивни проблеми?
Едно от най-важните неща в едно медицинско заведение е отношението към пециентите. На базата на международния ни опит и опитът на проф. Хайнц Щромер ние подхождаме индивидуално към всяка двойка. Стараем се да ги предразположим, за да не се чувстват сякаш са в болница, а по-скоро на място, където се сбъдват мечти. Положителното настроение и сплотеността между колегите допринася за леката и позитивна атмосфера. Ние винаги посрещаме пациентите усмихнати и правим всичко по силите си да предадем този модел на позитивно мислене и у тях. Свикнали сме да получаваме комплименти от наши пациенти, колко приятна е атмосферата в нашия център. Именно такива отзиви ни карат да бъдем все по-усмихнати всеки следващ ден.

Вярвате ли в бъдещето на кампанията "Любовта е действие"?
Силно вярваме в бъдещето на подобни кампании, които даряват щастие. Поради нарастващия интерес към инициативата с всяка следваща година, ние от Виена Ин Витро Център с радост бихме участвали в подобни благотворителни начинания. Благодарение на "Любовта е действие", много двойки с репродуктивни проблеми ще имат възможността се сдобият с така дългоочакваната рожба.