Тази година филмовият фестивал в Кан е нещо повече от светска суета, примесена с изкуствени усмивки и високи токчета. Разбира се, скъпите тоалети, шикозните лимузини, шармантните прически и безупречният грим на световноизвестни имена от киното и шоубизнеса бяха част от събитието. Но вниманието на обществеността беше привлечено от няколко протеста.

В най-големия участваха 82 актриси, които преминаха по червения килим, хванати за ръце в знак на протест срещу половата дискриминация. Кейт Бланшен, Джейн Фонда, Кристен Стюарт, Салма Хайек, Марион Котияр бяха сред известните дами, които символично изкачиха известните стълби като демонстрация на неравенството на половете във филмовия бизнес.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos



В изявление, което беше прочетено от актрисата Кейт Бланшет, която тази година е глава на журито на 71-то издание на кинофестивала, беше съобщено, че числото 82 не е никак случайно. То символизира броя на филмите, режисирани от жени, избрани за кинофестивала през неговата над 70-годишна история. За същия период, над 1500 филми, режисирани от мъже, са имали същата чест.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos


Своя мини победа над статуквото извоюва и актрисата Кристен Стюарт, която е известна с бунтарския си характер. Често сме я виждали по червения килим, облечена в нестандартни и нетипични за конкретния повод тоалети, съчетани с кецове. Всъщност Кристен почти винаги слага високи токчета и съвсем демонстративно си обува удобните спортни обувки, докато фотографите снимал ли снимат. Този път модният й избор беше черни високи токчета, които тя събу в знак на протест срещу правилото на кифестивала в Кан да се носят само обувки на висок ток. Миналата година Стюарт заяви: „Ако мъжете не са задължени да носят токчета и рокля, не можете да задължите и мен“. Смело!

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Третият бунт е на известен модел на списание Sports Illustrated. Не сме сигурни срещу какво или пък за какво се бори Джой Кориган, но русокосата красавица определено привлече внимание. Джой беше облечена в красива розова рокля на френския дизайнер Кристоф Гилерме и по някаква незнайна причина тя реши да покаже и бикините си.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В първия момент всички помислиха, че моделът е без бельо, но само след няколко секунди стана ясно, че то е в телесен цвят. Надяваме се каузата й е да била смислена и да си е заслужавала!

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В галерията по-горе може да разгледате още интересни снимки от 71-я филмов фестивал в Кан.